2013. augusztus 15., csütörtök

Habkönnyű őszibarackos pite



És tényleg habkönnyű. Már az maga a csoda, ahogy a fahéjas őszibarackillat elönti (az amúgy tűzforró) lakást. Amikor pedig kivesszük a szépen megemelkedett kis süteményt és még forrón szeleteljük - ügyet sem vetve arra a tényre, hogy hidegen sokkal szebb és egyébként is negyven fok van- majd az első könnyű, légies kis fahéjas falat lecsúszik, megállapítjuk, hogy érdemes volt bekapcsolni a sütőt.

Eredetileg muffinnak szántam, de nem volt kedvem tészta-adagolással vacakolni, így pite lett belőle.

Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű piteformához:

1 pohár (150 g) joghurt
majd ugyanezt a poharat használva 1 pohár cukor (nálam nyírva és vaníliás cukor)
2 pohár liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
fél pohár semleges ízű olaj
1 tojás
fél citrom leve
egy evőkanál fahéj
5 szép nagy érett őszibarack meghámozva és apróra vágva

A barackokat meghámozzuk és apróra vágjuk, majd citromlével meglocsoljuk. A finom érett, illatos baracktól lesz majd jó szaftos a süti. Elkeverjük a joghurtot, a cukrot, a tojást és az olajat. Belekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat, végül pedig a barackokat is. Kivajazott kilisztezett piteformába töltjük a masszát és 180 fokon tűpróbáig sütjük. Nálam 25 perc alatt készült el. 

A fotók hiányáért egyrészt a pite könnyen csúszó volta, másrészt a lehetetlen fényviszonyok a felelősek.

6 megjegyzés:

  1. Olyan, mint a bögrés süti:) Őszibarackkal nagyon finom lehet akár pitének akár muffinnak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hasonlóság nem a véletlen műve. Van egy kedvenc joghurtos kevert sütim, az is bögrés, annak a receptjéből indultam ki és csodafinom lett :)

      Törlés
  2. Imádom az ilyen kis könnyed, gyümölcsös kevert sütiket - a joghurttól valóban olyan könnyed a tésztája. ...és milyen egyszerű elkészíteni. :)

    VálaszTörlés