Végre eljutottam odáig, hogy süssek és fotózzak Adél (Afraa) játékára. A gond csak annyi, hogy ismét éjszakai képek sikeredtek, így nem lettek valami fényesek, de gondoltam akkor ha már sütök, ne csak én, hanem mindenki legyen itthon a frissen sült pogikra.
A pogácsa szívem egyik csücske minden formájában és most a vasárnapi disznótoros köreteként megmaradt főtt krumpli várt újrahasznosításra. Ezt a burgonyás pogácsa receptet készítettem el a Selectfood blogról. Nem lett rossz, de legközelebb egy klasszikus élesztőset készítek, mert én inkább azokat favorizálom, vagy ha ismét gyors pogi kell és előveszem ezt a receptet, feldobom a tésztát egy kis snidlinggel. Mindenesetre a kisüléstől számítva 20 percen belül nem maradt ebből sem egy darab se. Ráadásul ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető recept, most pont ennyire futotta időből és energiából. Leírom, mert Selectfood nem írt mennyiségeket és egy kezdőnek elég nehéz úgy dolgozni, hogy annyi liszt kell, amennyit a krumpli felvesz.
Így készült:
430 g hideg főtt krumpli (azért ennyi, mert pontosan ennyi volt a maradék, nyugodtan lehet fél kilóból készíteni, az is egy pillanat alatt elfogy)
Kb 150 g liszt (nekem ennyi volt, amennyit felvett, de aki profi, az úgyis tudja, mikor jó a tészta)
kevés finom házi liba vagy kacsazsír a kenéshez (Ha végképp nincs zsírunk egy kevés olvasztott vajjal is megkenhetjük, de nem hiszem, hogy azzal is ilyen finom lenne.)
egy teáskanál só
egy tojás, vagy egy tojássárgája
Összetörjük a (meghámozott) főtt krumplit, én egy késes aprítóban végeztem a műveletet, de simán villával is gyorsan megvan. Összedolgozzuk a sóval és annyi lissztel, amennyit felvesz. Elsőre szerintem keverjünk el a krumpliban kb 120 g lisztet és utána annyit gyúrjunk még hozzá, hogy lágy nem ragadós tésztát kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, kb egy centisre nyújtjuk. Ezután vékonyan megkenjük, az enyhén felmelegített zsírral, félbehajtjuk, a felső oldalát ismét megkenjük zsírral, majd ezt is félbehajtjuk. Ezután fogjuk ezt a csomagot és kinyújtjuk olyan másfél-két centisre.Nem kell túl vékonyra, hiszen nem fognak megnőni a pogácsák.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kicsi pogácsaszaggatóval, (én ennek hiányában kis kupicát használtam) kiszaggatjuk a tésztánkat. Ebből a mennyiségből egy tepsinyi pogi lesz. Bevagdossuk a pogácsák tetejét, (ez most nálam elmaradt) majd az enyhén felvert tojással lekenjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. A hajtogatástól szép "levelekre" bontható kis pogikat kapunk.
Nekem fél óra alatt ropogósra sült a külseje, a belseje viszont finom puha maradt. Mosolygós jó kedvünk támadt tőle :)