2012. március 13., kedd

Burgonyás pogácsa



Végre eljutottam odáig, hogy süssek és fotózzak Adél (Afraa) játékára. A gond csak annyi, hogy ismét éjszakai képek sikeredtek, így nem lettek valami fényesek, de gondoltam akkor ha már sütök, ne csak én, hanem mindenki legyen itthon a frissen sült pogikra.

A pogácsa szívem egyik csücske minden formájában és most a vasárnapi disznótoros köreteként megmaradt főtt krumpli várt újrahasznosításra. Ezt a burgonyás pogácsa receptet készítettem el a Selectfood blogról. Nem lett rossz, de legközelebb egy klasszikus élesztőset készítek, mert én inkább azokat favorizálom, vagy ha ismét gyors pogi kell és előveszem ezt a receptet, feldobom a tésztát egy kis snidlinggel. Mindenesetre a kisüléstől számítva 20 percen belül nem maradt ebből sem egy darab se. Ráadásul ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető recept, most pont ennyire futotta időből és energiából. Leírom, mert Selectfood nem írt mennyiségeket és egy kezdőnek elég nehéz úgy dolgozni, hogy annyi liszt kell, amennyit a krumpli felvesz.

Így készült:

430 g hideg főtt krumpli (azért ennyi, mert pontosan ennyi volt a maradék, nyugodtan lehet fél kilóból készíteni, az is egy pillanat alatt elfogy)
Kb 150 g liszt (nekem ennyi volt, amennyit felvett, de aki profi, az úgyis tudja, mikor jó a tészta)
kevés finom házi liba vagy kacsazsír a kenéshez (Ha végképp nincs zsírunk egy kevés olvasztott vajjal is megkenhetjük, de nem hiszem, hogy azzal is ilyen finom lenne.)
egy teáskanál só
egy tojás, vagy egy tojássárgája

Összetörjük a (meghámozott) főtt krumplit, én egy késes aprítóban végeztem a műveletet, de simán villával is gyorsan megvan. Összedolgozzuk a sóval és annyi lissztel, amennyit felvesz. Elsőre szerintem keverjünk el a krumpliban kb 120 g lisztet és utána annyit gyúrjunk még hozzá, hogy lágy nem ragadós tésztát kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, kb egy centisre nyújtjuk. Ezután vékonyan megkenjük, az enyhén felmelegített zsírral, félbehajtjuk, a felső oldalát ismét megkenjük zsírral, majd ezt is félbehajtjuk. Ezután fogjuk ezt a csomagot és kinyújtjuk olyan másfél-két centisre.Nem kell túl vékonyra, hiszen nem fognak megnőni a pogácsák.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kicsi pogácsaszaggatóval, (én ennek hiányában kis kupicát használtam) kiszaggatjuk a tésztánkat. Ebből a mennyiségből egy tepsinyi pogi lesz. Bevagdossuk a pogácsák tetejét, (ez most nálam elmaradt) majd az enyhén felvert tojással lekenjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. A hajtogatástól szép "levelekre" bontható kis pogikat kapunk.

Nekem fél óra alatt ropogósra sült a külseje, a belseje viszont finom puha maradt. Mosolygós jó kedvünk támadt tőle :)


2012. március 11., vasárnap

Vasárnapi reggeli - vagy gyors vacsora


Este héjában sült krumplit falatoztunk és a kissé túlméretezett adagoknak hála néhány krumpli megmaradt belőle reggelre is. Ezért készült ez a kiadós, finom "reggeli". Az idézőjel azért van, mert legközelebb vacsorára enném, ha valami melegre vágyom. A fotón annyira nem látszik, de élőben nagyon guszta és finom, pedig nem kell hozzá semmi különleges.


Hozzávalók 2 személyre:

2 nagy héjában sült krumpli
4-5 kisebb paradicsom és egy paprika, vagy más zöldség
reszelt sajt (nálunk füstölt)
só, bors
petrezselyem, snidling,kakukkfű vagy más kívánt zöldfűszer

tálaláshoz sűrű joghurt, vagy tejföl és édes fűszerpaprika

A héjában sült krumplit és a zöldségeket szépen felszeleteljük, kivajazott hőálló tálra vagy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, sózzük, borsozzuk, megszórjuk bőven reszelt sajttal és zöldfűszerekkel. Előmelegített sütőbe toljuk és közepes lángon rápirítjuk a sajtot. (10 perc, max. negyed óra)

Őrölt pirospaprikával megszórt görög joghurtot vagy tejfölt kínálunk mellé. Fincsi :)

2012. március 9., péntek

Spaghetti alla carbonara - Spagetti szénégető módra



Ahogy azt az olaszoktól megszokhattuk ez is egy egyszerű és gyors étel. Nagyon szeretem ezt a tésztát és már nagyon régen készítettem. Éppen itt volt már az ideje, hiszen nem kell hozzá sok minden, csak negyed óra a konyhában. (Tényleg ennyi idő alatt kész!)

Hozzávalók 4 személyre:

500 g spagetti tészta (nálam most teljes kiőrlésű, de a sima durummal készül az "originale")
4 friss tojás (lehetőleg szobahőmérsékletű)
250 g apróra vágott húsos szalonna - legjobb természetesen az igazi pancetta, de azt itthon elég macerás lenne sajnos beszerezni
só (óvatosan, mert a szalonna sós)
bors
kevés olíva olaj
reszelt parmezán vagy pecorino sajt


Az eredeti carbonara spagettiben nincs is más (állítólag) de tájegységenként és családonként is változik. Van ahol ugyanannyi evőkanál tejszínt adnak a tésztához, mint ahány tojást (így tettem én is), van ahol ugyanannyi evőkanál fehérborral dúsítják. Emellett feldobható a recept kevés fokhagymával és szerecsendióval is.

Én most így készítettem:

Egy nagy lábas sós vizet felteszünk forrni. Serpenyőben olajat hevítünk. Felkockázzuk a szalonnát (és ha kívánunk bele fokhagymát rakni, akkor azt is) és a serpenyőbe tesszük. Közepes tűzön maximum 10 perc alatt szépen megpirul. Ha valaki fehérbort szeretne hozzáadni, azt akkor kell, mikor a szalonna már megpirult.

Ha fellforrt a víz, mehet bele a spagetti, 8-10 perc alatt al dente-ra főzzük.

Felverjük a tojásokat a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, mehet bele egy kevés őrölt szerecsendió. A tésztát leszűrjük (NEM szabad leöblíteni), visszatesszük a lábasba, ráöntjük a szalonnát és a tojásos keveréket, jól átkeverjük.

Azonnal tálaljuk. Jó sok reszelt sajtot kínálunk mellé. Ha nincs sem parmezánunk, sem pecorinónk helyettesíthetjük bármilyen más sajttal is. Én most finom füstölt sajtot reszeltem rá. Jelentem nagyon jó kis ebéd volt.


A fotókon díszelgő szép virágokat nőnapra kaptam. Kivéve a nagy kék vázásat, mert az anyukámé. Nem bírtam megállni, hogy megörökítsem őket :)

2012. március 7., szerda

Tojáslikőrpuncs - Eierlikörpunsch


Finom kissé édes, melengető ital következik. A bécsi adventi vásáron ittam annak idején először de azóta már többször is elkészítettem. Addig kísérleteztem, míg pont olyan lett az íze, mint az emlékeimben. A színe, viszont nem stimmel, Ausztriában ugyanis ez szép sárga. Lehet több tojáslikőrt kéne hozzáadnom, de akkor szerintem már túl erős lenne. Mindenesetre én nagyon szeretem, úgy vélem különleges és finom. Sajnos, aki nem édesszájú, az nem fogja kedvelni, mindenki más viszont próbálja ki nyugodtan! Még mindig elég hideg van ahhoz, hogy az embernek jól essenek a forró italok.



Hozzávalók négy személyre:

4 dl fehérbor
1 dl víz
1 rúd fahéj
néhány szem szegfűszeg
1 csomag vaníliás cukor
2 dl jó minőségű, sűrű tojáslikőr
2 dl tejszín (nálam 10% - os)
tálaláshoz tejszínhab, őrölt fahéj

A fehérbort felforraljuk  a vízzel a fűszerekkel és a vaníliás cukorral. Miután felforrt, mérsékeljük a lángot, elkeverjük benne a tejszínt. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a tojáslikőrt. Bögrékbe, vagy vastagfalú üvegpoharakba adagoljuk, tejszínhabot nyomunk a tetejére és megszórjuk őrölt fahéjjal.

Kellemesen felmelegszünk :)



2012. március 5., hétfő

Paradicsomos gombás tészta


Ez egy egyszerű, olaszos ízvilágú étel, ami roppant gyorsan készen van és nagyon finom. Vegetáriánusoknak is kiváló, mert kivételesen nem volt otthon szalonnám, így azt nem pirítottam hozzá, pedig máskor szoktam. Gyors ebédnek vagy meleg vacsorának is bevált már.

Hozzávalók négy személyre:

Negyed kiló csiperke gomba
Egy nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
egy deci fehérbor
egy hámozott paradicsomkonzerv
só, bors, oregano, bazsalikom, petrezselyem
fél kiló száraztészta - nálam farfalle, de pennével is el tudom képzelni

Megpucoljuk a hagymát, a gombát és a fokhagymát. A gombát szeletekre vágjuk, a hagymát a fokhagymát apróra vágjuk. Fogunk egy szép nagy serpenyőt. A hagymát és a fokhagymát kevés olajon közepes hőfokon üvegesre pároljuk, rádobjuk a gombát, megpirítjuk. Ha már mindkét oldala megpirult a gombaszeleteinknek megfűszerezzük és felöntjük a fehérborral. A hámozott paradicsomot apróra vágjuk, vagy összeturmixoljuk és hozzáöntjük a szósz többi részéhez. Hagyjuk rotyogni.

Feltesszük a tésztának a vizet forrni. Ha már fellforrt megsózzuk (így gyorsabban forr.) Beletesszük a tésztát és al dente-ra, roppanósra főzzük a dobozon található leírás szerint. Leszűrjük és elkeverjük a szószban. Azonnal tálaljuk. Kevés reszelt sajt nem ront rajta :)



2012. március 3., szombat

Fűszeres diós muffin



A receptet már sokszor készítettem, csak általában dió nélkül. Most a Takarékos konyha blog írójának Évának a játéka adta meg a "végső lökést", hogy elkészítsem, ezzel szeretnék nevezni a muffinos játékára.

Íme a recept:
140 g liszt - ebből most 40 g teljes kiőrlésű tönköly
egy teáskanál sütőpor, és egy késhegynyi szódabikarbóna
40 g darált dió
200 g (nálam vegyesen nád és nyírfa)cukor, ha valaki nem szereti, ha nagyon édes, akkor egy ötven g helyett még tehet bele diót
egy kávéskanál őrölt szerecsendió
egy teáskanál őrölt fahéj
fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
1 tojás
0,8 dl (2 kis kupica) olaj
0, 8 dl tej
díszítéshez és dúsításhoz apróra vágott fekete csoki, dió, vagy mandula (opcionális)

Két tálra és muffinformákra lesz szükségünk. Feldaraboljuk a csokit. Kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük a formáinkat és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Mire felmelegszik, addigra kész lesz a tészta.

Nagyon alaposan összekeverjük a cukrot, a diót a citromhéjat, a tojást és az olajat. A másik tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket. Apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket és a tejet a tojásos masszához.
Kétharmadáig töltjük a muffin formákat, ha akarjuk megszórjuk csokival, dióval vagy mandulával, majd 20-25 percig sütjük. (Tűpróba!)

Nagyon finom, nem száraz, fűszeres, illatos muffin lesz a végeredmény.



2012. március 2., péntek

Kolbászos melegszendvics

Na igen... már a bejegyzés címéből is látszik, hogy nem a gasztronómia csúcsa fog következni, de egyszerű, finom és azért egy csöpp csavar mégis van benne. Kiváló, jóllakatós hétvégi reggeli vagy gyors mégsem hideg vacsora.


Inkább ötletről van szó, mint receptről. Nem kell hozzá más csak kenyér, (nálam most magos barna) finom házikolbász, paradicsom, sajt, oregano és házi pizzakrém. Lehet persze vajjal, vagy ketchuppal is megkenni a kenyereket, de szerintem úgy nem lesz az igazi. Így pontosan olyan illat lett a konyhában mintha pizza sült volna és egyszerűségében is nagyszerű vacsora lett belőle. Ha valakinek van türelme megvárni amíg a sajt megpirul úgy még jobb, én most nagyon éhes voltam.


Így készül:

A sütőt előmelegítjük, a paradicsomot és a kolbászt megpróbáljuk minél vékonyabb karikákra vágni. Megkenjük a kenyérkéket, sajtot szeletelünk rá, majd erre megy a feltét. Betoljuk a sütőbe és rágrillezzük a sajtot. (A legjobb, ha grillfunkciós sütőnk van, de anélkül is remek.) Készen vagyunk, jó étvágyat!