2012. december 26., szerda

Szilvalekváros és diós hókiflik


A recept innen származik, Ani blogjáról és egyszerűen zseniális. Ilyen finom sütit már nagyon-nagyon régen nem ettem. Minimális módosításokat eszközölve következzen a recept:



Hozzávalók a csodafinom omlós tésztához:

450 g liszt
300 g (házi kacsa)zsír
30 dkg zsíros tejföl
1 tojás sárgája
1 kávéskanál só
1 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum

liszt a nyújtáshoz, porcukor a forgatáshoz

Töltelék:
kemény házi szilvalekvár (esetleg kis fahéjjal elkeverve)

Az összes hozzávalóból lágy tésztát gyúrunk. Nekünk ennyi liszttel még kezelhetetlen volt a tészta, még kb. 50 g - ot tettünk, hozzá, de ez biztosan függ a liszt típusától. Gombócot formálunk a tésztából és a hűtőbe tesszük legalább egy órára.

Elfelezzük a tésztát mert 2-3 mm vékonyra kell nyújtani mielőtt tovább dolgozunk vele. Az eredeti recept szerint, ekkor kb 7-8 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát, a csíkok szélén egy centi szélesen vastagabb szilvalekvár csíkot húzunk. Egyszer átgöngyöljük, szélénél levágjuk, patkóba hajtjuk, majd a két végét megnyomjuk. Ez a módszer nekünk kicsit bonyorult volt, ezért inkább hosszú háromszögeket vágtunk a tésztából, annak a rövidebbik oldalára tettünk egy kiskanál szilvalekvárt, majd felgöngyöltuk kiflibe.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a hókifliket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt halvány aranysárgára sütjük őket. Még melegen porcukorba, vagy vaníliás porcukorba forgatjuk a kiflket.

A diós beiglihez kissé túl sok tölteléket készítettem, így egy kb. 10 kiflit a megmaradt diótöltelékkel tömtem meg. Azok is nagyon finomak lettek. A diótöltelék receptje itt található, a kiflikhez fél adagot készítenék.

5 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ízlett!)) Igen, a tészta lágy, nálam is, de ettől puha, omlós. Lisztet csakis nyújtásnál használok. Szerintem a zsír a ludas, ugyanis a házi kacsazsír sokkal lazább szerkezetű, vagyis "vizesebb", mint mangalicéá. A bolti már "gépzsírosabb" állagú, de még úgy is lazább. Ezért vesz fel több lisztet - már a tiétek. Félkeményen teszem bele, kicsi kockákban, mert különben szétfolyna a lisztben. A kacsazsír pláne, mivel hamarabb olvad. És ez, mint a linzertészta, hidegen és gyorsan kell kidolgozni. Na eleget tudományoskodtam...Ügyi voltál!))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Igen én is gondoltam rá, hogy a kacsazsír lehet az oka, de ha egyszer mi azt szoktunk gyártani, az ember azzal főz ami van :) Ráadásul milyen nagyon finom lett. A nagypapám közölte, hogy az elmúlt hetven évben ilyen finomat nem evett :D Ennél nagyobb dícséret nem is létezik.

      Törlés
  2. Igazi régi-módi finom sütemény! Nagyon jó lehet! Szeretem a porhanyós-lekváros süteményeket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon jó :) Én is szeretem őket, örülök, hogy neked is tetszik.

      Törlés
  3. Finom kis kiflicskék, nagyon szeretem! :P

    VálaszTörlés