2012. április 6., péntek

Sonkás - gombás tészta


Ezzel az egyszerű, húsvéti sonkahasznosításra is remekül alkalmas étellel kívánok minden kedves bloggertársamnak és olvasómnak kellemes húsvéti ünnepeket! Finom ételeket, szép húsvéti tojásokat, békességet és meleg szeretetteli családi légkört kívánok!


A recept, ahogy az én kis konyhámban megszokott, roppant egyszerű és gyorsan megvan. Íme:

Hozzávalók 4 személyre:

250 g gomba - nálam csiperke, de lehet más is
250 g sonka (naná, hogy húsvéti sonkával a legjobb, de amikor az nincs füstölt sonkát és bacont javaslok vegyesen)
3 nagy gerezd fokhagyma
négy dl tejszín
egy doboz (500 g) tészta - nálam fusili volt épp itthon, de lehet penne, farfalle, vagy kinek-mi tetszik
kevés fehér bor (senki ne aggódjon elfő, de finomabb lesz tőle a gomba)
fűszerek: bors, oregano, bazsalikom és jó sok snidling (most ízfokozónak tettem bele egy nagy evőkanál házi pizzakrémet, de ez természetesen elhagyható) - a só direkt maradt ki mert elég sós sonkaféléim voltak, de persze akinek kell, tegyen hozzá

Elkészítés:

1. Serpenyőben kevés olajat hevítünk. Feltesszük a tészta főzővizét, kevés sóval.
2. Apróra vágjuk a fokhagymát és a sonkát, beleszórjuk a serpenyőbe, zsírjára sütjük. (Én közepes lángon szoktam)
3. Amikor már kicsit megpirult a sonka, hozzátesszük a megpucolt felszeletelt gombát. (Eddigra valószínű felforrt a víz, így hát beletesszük a tésztát és készre - al dante- főzzük)
4. Miután a gomba nagyjából elfőtte a levét hozzáöntjük a bort, megfűszerezzük.
5. A tésztát leszűrjük, kevés vajjal, vagy olívaolajjal visszatesszük a lábasba és összeforgatjuk, hogy ne tapadjon össze.
6. A serpenyő tartalmát felöntjük a tejszínnel, ha egyet rottyant már kész is. Összekeverjük a szósszal és tálaljuk.

Kis reszelt sajt persze nem ront rajta, de nekem nem hiányzott.




10 megjegyzés: