2012. február 5., vasárnap

Osztrák sütőtökös egytálétel - Kürbisallerlei




Ez egy remek és ismét elég egyszerű kis recept, ráadásul sokféleképpen variálható, amit én meg is tettem. Eredetije egy szuper osztrák szakácskönyvből való Anna Scheffer-től, a címe Saison-Küche. Bár ez egy tipikusan őszi recept, de nekünk most támadt rá kedvünk és sikerült is találnunk egy sütőtököt.

Hozzávalók:
400 g sütőtök
400 g főtt krumpli
2 - 3 paradicsom (Ezt most kifelejtettük L, de enélkül is nagyon finom volt)
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
200 g szalonna, vagy sonka
4 dl tejszín
sajt ízlés szerint (szerintem úgy jó, ha minél több nálam min. 200 g)
1 tojás
Fűszerek: só,bors, bazsalikom, oregano
vaj a forma kikenéséhez

A tököt, paradicsomot és a krumplit de különösen a tököt VÉKONYRA szeleteljük. A hagymát, fokhagymát és a szalonnát vagy sonkát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. A sajtot lereszeljük és egy edényben a felét összekeverjük a tejszínnel és a tojással, megfűszerezzük. A másik felét majd külön szórhatjuk a rétegek közé és a tetejére.

Kivajazunk egy tűzálló tálat és belehelyezünk egy réteg tököt, krumplit és paradicsomot. (Én most egy kis pirítatlan hagymát is raktam rá.) Így festenek készítéskor a rétegek:


Erre egy réteg sült hagyma és szalonna jön, majd a fűszeres, tejszínes, tojásos sajtos mártás. 
Ismét egy réteg tök, krumpli paradicsom, majd erre a sült hagyma, szalonna és a mártás. A tetejére már nem kell szalonnás hagymás réteg, csak a tökös-krumplis és a mártás, így gazdálkodjunk.

180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Először, egy negyed órát alufólia alatt, majd anélkül. Így fog kinézni készen:


Mivel vendégeink voltak némi sült húst is kínáltunk mellé, de magában is remekül megállja, a helyét. Ízletes, szaftos egytálétel. Vegetáriánusoknak is ajánlom, csak egyszerűen hagyják ki a szalonnát.


9 megjegyzés:

  1. Ez remek volt, kóstoltam!
    Éva

    VálaszTörlés
  2. Én is elkészítettem, nagyon finom! Katka

    VálaszTörlés
  3. Ez a mennyiség hány személyre szól?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha köretnek eszitek akkor hat személynek elég, ha főételnek, akkor kb. négy főre való adag.

      Törlés
  4. Nagy sikere volt, örülök, hogy rátaláltam erre a receptre.... :-) Köszi!
    Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett :) Azt hiszem nekem is kéne mostanában gyártanom egy adagot.

      Törlés