2012. január 21., szombat

A tökéletes pizza



Ezennel közzéteszem szűkebb körben híressé vált pizzatésztánk receptjét. A jól bevált hozzávalók a következőek:
  •           2 dl langyos víz
  •           1 dl langyos tej
  •          1 teáskanál só (lapos)
  •           2 evőkanál olívaolaj
  •           450 g finomliszt (kicsit variálható, én most pl. tettem bele egy nagy kanál kukoricalisztet és egy kis réteslisztet is, de egyészségesebb verzió is készíthető, fele liszt lehet teljes kiőrlésű, csak ez nálunk nem aratott túl nagy sikert)
  •           2 teáskanál cukor
  •           1 csomag szárított élesztő vagy fél kocka élesztő
  •         extraként esetleg mehet bele- egy – két teáskanál oregano

Kényelmes üzemmódba kapcsolva most már rászoktam hogy a hozzávalókat bedobom a fenti sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe és dagasztóprogramra teszem. Általában nem hagyom bent a teljes kelesztési időre, mert akkor kicsit „túlkel” a tészta, hanem egy óra után kiveszem. a sütőben még úgyis kel egy kicsit.

Gép hiányában természetesen kézzel dagasztunk addig amíg szép sima lágy és nem ragadós tésztát kapunk. (Ilyenkor a langyos tejben előre felfuttatjuk az élesztőt, a kenyérsütőgéphez ez nem szükséges.) Addig kelesztjük meleg helyen letakarva, amíg kétszeresére nem nő.

Ha szépen megkelt a tésztánk szétszedjük több darabra, ez a mennyiség két közepes vastagságú, vagy három vékony egyszemélyes kerek pizzához elegendő. Most egy vastagabb tésztás pizza készült (erről látható lentebb a képsorozat) és egy vékony egyszemélyes darabot kinyújtva betettem a mélyhűtőbe.
Tökéletesen tűri a tészta a fagyasztást, a lényeg, hogy már formázva fagyasszuk, különben éveket várhatunk a kiolvadásra és sokkal macerásabb vele dolgozni.

Ha igazán finom laza szerkezetű pizzát akarunk akkor ne sodrófával nyújtsuk formára, hanem a kezünkkel húzogassuk szét a tésztát.
Ezután megkenjük pizzaszósszal és megszórjuk a kívánt feltételekkel. A most készült példány felén bacon, hagyma, kukorica és kétféle sajt, a másik felén pedig bacon, tojás,  kukorica és kétféle sajt található. A szélébe sajtot tekertünk.




 A pizzát megszórjuk oregánóval és 180 – 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Az igazi persze kemencében lenne, de az még sajnos nincs.



2 megjegyzés:

  1. Hú, nagyon jól néz ki! Pizza imádók vagyunk, szívesen megkóstolnám... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, aranyos vagy : Nálunk is a pizza az élelmiszerek egyik csúcsa :)

      Törlés