2012. január 26., csütörtök

Diótorta




Először is köszöntöm a harmadik olvasómat :) Nagyon jó érzés, hogy nem csak magamnak és a családnak írogatok.
És akkor jöjjön a kedvencem: a DIÓTORTA. Ez a remek és egészen egyszerű torta egy délelőtt alatt készült még decemberben és hatalmas sikert aratott. Igazi téli finomság a sok dióval és az enyhén fahéjas piskótával. Másnap talán még finomabb volt. Kár hogy már csak az első kóstolás után jutott eszembe lefényképezni, és az sem sikerült túl fényesen…

Hozzávalók:

A diós-piskótához:
-10 egész tojás
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál darált dió
-2 - 3 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csomag sütőpor

A diós-vaníliás krémhez:
-1 csomag főzős vaníliapuding
-10 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor (nálam bourbon)
- 3-4 dl tej
- 4-5 evőkanál darált dió
-25 dkg margarin

Díszítéshez:
reszelt feketecsoki és szép diódarabkák

Elkészítés:
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a diót a fahéjat és a lisztet, majd a sütőport. Simára keverjük. A tojás fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a másik masszába. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és ELŐMELEGÍTETT sütőben 175 fokon tűpróbáig sütjük. Fél óráig ha lehet ne nyissuk ki a sütőt mert összeesik.
Amíg sül, illetve hűl a piskóta elkészítjük a krémet. A pudingporból, a vaníliás cukorból és a tejből vaníliapudingot főzünk, amíg hűl(néha kevergessük különben visszacsomósodik), habosra keverjük a margarint és a porcukrot, belekeverjük a diót, végül összekeverjük a pudinggal.
A kihűlt piskótát háromba vágjuk. Megtöltjük és kívülről is bevonjuk a krémmel.
Reszelt csokival és diószemekkel díszítjük.


6 megjegyzés:

  1. Imádom a diót, úgyhogy ez nekem biztos nagyon ízlene... :) Jól néz ki.

    VálaszTörlés
  2. Köszi :) Tényleg finom, próbáld ki :)

    VálaszTörlés
  3. A recept nagyon hasonlatos az eszterházy tortáéhoz, talán a kivitelezés kicsit más.
    Biztos nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eredetileg Eszterházyt terveztem, csak nem volt elég időm hozzá, így lett ez. Tényleg nagyon finom volt, az egyik eddigi kedvencem.

      Törlés