2013. január 16., szerda

Lusta asszony túrós sütije - avagy a szórós túrós sütemény


Volt egy közeli lejáratú túró a hűtőben, amivel sürgősen kezdeni kellett valamit. Egyetlen vágyam volt, hogy ne legyen bonyolult a felhasználási módja, mert szép fárasztó munkanapot tudhattam a hátam mögött. Így esett a választásom erre a finom süteményre, amit tényleg gyerekjáték elkészíteni. Szerintem sokan ismerik és szeretik ezt a receptet. Nálunk egy írógépes megsárgult papírfecnin található. A blogon azért egyszerűbb lesz fellelni.


Hozzávalók:

3 dl liszt (a legjobb a rétesliszt, nálam most kukorica és simaliszt volt vegyesen)
2 dl porcukor
fél csomag sütőpor
500 g túró (igazából most 450 mert annyi volt itthon, de alapvetően fél kilóra van kitalálva a recept)
2 csomag bourbon vanílás cukor
1 citrom reszelt héja
4 dl tej
3 tojás
vaj érzéssel, nálam kb 70-80 g
opcionális - gyümölcsbefőtt, én házi meggybefőttet tettem most bele, de barackkal is nagyon finom, végszükség esetén pedig mazsolát is adhatunk hozzá, csak azért én nem vagyok oda

Egy tepsit vastagon kivajazunk. Én egy 20 * 30 centis kerámia-tepsit használtam így pont jó a süti magassága.

A lisztet, a porcukorral és a sütőporral jó alaposan összekeverjük. A keverék felét a tepsibe szórjuk. Rámorzsoljuk a túrót, megszórjuk a vaníliás cukorral, citromhéjat reszelünk rá és ha van otthon tehetünk rá egy kis üveg gyümölcsbefőttet is, de nem muszáj. 

Rászórjuk a "töltelékre" maradék lisztes keveréket. A tetejére vajat csipegetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (Én hőlégkeverésen sütöttem, ha valaki alsó-felső sütést választ, akkor inkább 200 fokot javaslok.)

A tejet és a tojásokat simára keverjük, és ráöntjük a sütemény tetejére. A forró sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg szép piros színt kap. Nekem kb. 30-35 percig sült.

 Forrón, langyosan és hidegen is finom.


9 megjegyzés:

  1. Igen, fincsi nagyon, és egyszerű, készítettem már barackkal,körtével...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, jó hogy mondod, körtebefőttel is szuper lehet :)

      Törlés
  2. Én imádom, nyáron szinte minden hétvégén készült egy adag...:)

    VálaszTörlés
  3. Ez volt az első alkalom, hogy kipróbáltam ezt a sütit a te recepted alapján. Itthon csak ananászkonzerv volt, de isteni finom. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is ízlett. Lehet egyszer én is kipróbálom ananásszal.

      Törlés
  4. almával is meglehet csinálni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Persze, bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni.

      Törlés