2012. június 7., csütörtök

Dödölle recept Luca módra



A dödölle sokoldalú és nagyon finom étel, amihez nem kell semmilyen különleges alapanyag. Használható köretként húsok, vagy pörköltek mellé, de nagyon finom magában is egy kis sajttal, tejföllel, sült szalonnával, és vagy friss zöldségekkel.
Sosem hallottam a dödölléről, amíg az én csodálatos, az egyetemen megismert barátnőm egyszer nem készített nekem. Mivel azóta sem sikerült reprodukálnom ezt a finomságot, megkértem, hogy tanítson meg dödöllét készíteni. Ez az étel érzéssel készül, drága barátném még soha nem mért ki hozzá semmit, én viszont most megtettem.


Dödölle recept Luca módra

Hozzávalók:

4 nagyobb krumpli (együtt kb 700 g)
1 nagy fej hagyma
1 tojás
1 pohár (125 g) 20 %-os tejföl
liszt, amennyit felvesz a tészta, kb. 300 g
kb. 1 dl tej (attól függ, hogy mennyit vesz fel a tészta, nekünk most 1,2 dl tej kellett)
kevés olaj a sütéshez

A krumplikat megmossuk és megfőzzük. Ha már puhák a krumplik, megvárjuk, amíg kihűlnek, majd meghámozzuk és összetörjük őket. Nem kell nagyon, szerintem klassz, ahogy a dödöllékben rusztikus kis krumlplidarabkák kelletik magukat.

Egy nagy tálba tesszük a főtt krumplit, ráütünk egy tojást, beleteszünk egy pohár tejfölt, egy fej apróra vágott vöröshagymát, (ha köretnek készül, akkor a hagymát kihagyhatjuk a dödölléből) elkeverjük benne a lisztet, majd a tésztát egy kevés tejjel lazítjuk. Kicsit ragacsos, félkemény tésztát kapunk.

Attól függően, hogy köretnek, vagy főfogásnak készül, formálhatunk belőle (jó lisztes kézzel) evőkanálnyi, vagy éppen tenyérnyi darabokat. A képeken éppen az utóbbi látszik. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, a tésztát belelapítjuk a forró olajba és a dödöllék mindkét oldalát ropogósra sütjük. Gyorsan sülnek.

Ebből a mennyiségből 5 éhes ember kényelmesen jól lakik. Mi Luca barátnőmmel ebédre tejföllel, sajttal és ropogósra sütött kolozsvári szalonnával fogyasztottuk. Este a többiek cottage cheese-t, sült szalonnát paradicsomot és erős paprikát ettek mellé. Mindenki elégedett volt vele.

Nekem még hidegen sajttal, tejföllel szendvicsféle gyanánt is nagyon ízlik.


17 megjegyzés:

  1. Bocs, de ez olyan messze van a dödöllétől, mint Makó Jeruzsálemtől...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! Nem tudom honnan gondolod, hogy csak azt hívhatják dödöllének amit te annak ismersz... Elhiszem, hogy te mást ettél dödölleként, de nekem bizony csak a barátnőm készített ilyen nevű ételt, méghozzá pontosan ezt. Ő pedig már nagyon sok dödöllén van túl és már a nagymamája is készített. Egyébként pedig úgy vettem észre hogy a világ legegyszerűbb ételét is százféleképpen készítik az egyes családok, mindegy, hogy egy krumplistésztáról egy lángosról, egy tócsniról, vagy éppen dödölléről van szó...

      Törlés
  2. Én teljesen másként készítem ezt az ételt, kiváncsi lennék a barátnőd hová valósi, mert mi vasban kizárólag lisztet, hagymát, vizet, burgonyát és zsírt használunk hozzá. Mi mindig csak vasi dödöllének hívjuk, de ha jól tudom van zalai dödölle is, és eredetileg talán onnan is származik ez az étel. Azért érdekelne, hogy honnan való, mert ez a változat is igazán felkeltette az érdeklődésemet, ki is fogom próbálni, nagyon tetszik. Én vadpörkölthöz készítettem a vasi változatot, ha esetleg érdekel nézd meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ő zalai :) Az ó verziójukban azt hiszem hagyma nem volt eredetileg, de felturbózta vele ;) Szuperul néz ki a vasi dödölle, ahogy elnéztem nálad. Szerintem majd én is kipróbálom.

      Törlés
  3. Bárhóvá valósi is legyen ez a dödölle, de nagyon guszta:) Jó lenne kipróbálni.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Ez szerintem sem dödölle. Ínycsiklandó és guszta, de nem dödölle. :)
    Nálam is megtalálod, és én is zalai vagyok.
    http://szellemafazekban.blogspot.com/2008/10/ddlle.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legyen, a többség dönt, de nem nevezem át, mert számomra ez már dödölle marad ;)A nagyon finom krumplis lepényke elnevezés furán hangzana ezek után.

      Törlés
    2. A dödölle Luca módra jó név! :)

      Törlés
  5. Szisztok, Luca vagyok:)Hát, sokaktól hallottam, még Zala megyén belül is, hogy ezer és egy féleképpen csinálnak dödöllét...A mi családunk ilyet csinált, és én csak onnan tudom:)(persze, vöröshagyma nélkül, azt csak én tettem bele)Úgyhogy a legigazságosabb az, hogyh megállapítjuk: a dödölle pontosan olyan étel, mint a somlói galuska: rengeteg változata van, és mindenki azt tartja legfinomabbnak és természetesen az egyetlen "eredetinek", amelyiket ő ismeri:))És nem is baj, ha mindenki megmarad abban a hitben, hogy ez így van:))

    VálaszTörlés
  6. Dödölle vagy krumplis lepény - nekem mindenképpen tetszik a recept, fincsi lehet! ...és jó kiadós! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos! Ezzel a hárommal ami az első tányéron van degeszre ettem magam. Nem fogyókúrás jószág...

      Törlés
  7. Dödölle vagy krumplis lepény - nekem nagyon tetszik a recept! ...és jó kiadós! :P

    VálaszTörlés
  8. Ez tényleg jól néz ki, hívják bárhogyan! Még nem készítettem hasonlót sem, tehát hozzászólni nem nagyon tudok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Ajánlom kipróbálásra, amikor valami egyszerűt, de laktatót szeretnél.

      Törlés