2012. június 2., szombat

Blogkóstoló - 3. forduló - Epres - vaníliás kavart sütemény


Sütés előtt

Bolgkóstolónk aktuális fordulóján Fortuna Sedith blogját juttatta nekem. Rengeteg recept található rajta, így bőven volt választék, hogy mit is süssek. Ez a piskótaszerű egyszerű vaníliás sütemény elsőre levett a lábamról és minden volt is itthon hozzá, ráadásul lelki szemeim előtt rögtön megjelent hogy milyen ínycsiklandó lehet némi eperrel feldobva. Igazam lett.

Sütés után

Hozzávalók:

A pudinghoz:
3,5 dl tej
1 csomag (főzős) vaníliás pudingpor
2 evőkanál (nyírfa)cukor

A tésztához: 

eredeti receptben 6, nálam csak 4 tojás 
A tojások súlyával megegyező mennyiségű cukor, vaj/margarin/zsír és liszt, bár ez utóbbiból 1-2 kanállal kevesebb is elég, puhább lesz úgy a tészta
Egy citrom héja, kevés leve
2 evőkanál rum

A díszítéshez, két marék eper



Elkészítés:

Megfőzzük a pudingot, majd egy tányérba öntjük és elsimítjuk. Hagyjuk megdermedni. 

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáit habosra keverjük a vajjal és a cukorral, majd belekeverjük a rumot, a citromhéjat és a lisztet. Óvatosan beleforgatjuk a masszába a tojások pici sóval és citromlével keménnyé vert habját. Kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát. A megdermedt pudingot kb. 2x2 centis kockákra vágjuk és ráhelyezzük a masszára. 

Az epreket felszeleteljük és a sütemény tetejére szórjuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percet sütjük. Mennyei illatok fogják jelezni az elkészültét, de a biztonság kedvéért végezhetünk tűpróbát.


14 megjegyzés:

  1. Milyen guszta! Már nyersen is:) Elképzelem azt az illatot...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos az a fotó sikerült a legjobban, utána elment a napocska :( Az illat tényleg utánozhatatlan, az eper és vanília pedig remek páros

      Törlés
  2. Szerintem csak 3 evőkanál nyírfacukrot akartál írni!
    A süti jól néz ki, biztos finom más gyümölccsel is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, észre sem vettem volna, csak ha legközelebb meg akarom sütni :S Az eredeti három evőkanál cukrot ír én csökkentettem kettőre, így is épp elég finom édes. Szerintem is jó lehet barackkal, cseresznyével vagy meggyel is.

      Törlés
  3. Nagyon jó választás volt, remekül néz ki és igazán egyszerű elkészíteni:) Az eperrel meg nagyon jól feldobtad ezt a sütit, és tényleg nagyon jó lehet más gyümölcsökkel is. Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Neked is tobábbi szép hétvégét!

      Törlés
  4. Isteni finom és könnyű sütemény! :)) Jó választás volt! :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó ötlet volt eperrel felturbózni! :) Nagyon tetszik, és nyami! :P

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Sajnos az utóbbi hetekben teljesen más elfoglaltságaim voltak, így a blogkóstolóról is elfeledkeztem...:( A blogom felé is alig néztem mostanában. Aztán megláttam valakinél az ajánlót, és gyorsan rákerestem a határidőre. HA nagyon sietek, talán még beleférek...
    No, de ott láttam, hoyg kinek kell "belőlem" főznie, és megkerestelek. NAgyon örülök a választott receptnek, és nagyon örülök, hoyg ízlett a végeredmény. természetesen bármiylen más gyümölccsel is készíthető, én már meggyel, cseresznyével, eperrel, szilvával, erdei gyümölccsel, barackkal, szóval szinte mindennel próbáltam. Sőt, sűrű lekvárral is próbáltam már.:) És nagyszerű. No meg elég gyorsan is megvan.
    Köszönöm a beszámolót.:)
    Üdv, Edith

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a receptet. Mindig is szerettem az ilyen egyszerű és jól variálható sütiket. A vanília puding a kevertben pedig igazán zseniális ötlet!

      Törlés