2012. február 24., péntek

Pizzaszósz és Calzone

Ősi tanulság, hogy pizzából sosem elég, akárhányszor látok egy pizzát mindig rögtön ennék is. A tészta most is a szokásos módon készült, amit már közzétettem, de azért ide is leírom, mert tapasztalatból tudom, hogy az ember nem szeret egy receptnél három helyre kattintgatni. Ami viszont újdonság, hogy ezúttal a szószom receptjét is megosztom veletek.



Így készül:

A tészta:

Hozzávalók:
  •    2 dl langyos víz
  •    1 dl langyos tej
  •    1 teáskanál só (lapos)
  •    2 evőkanál olívaolaj
  •    450 g finomliszt 
  •    2 teáskanál cukor
  •    1 csomag szárított élesztő vagy egy kocka élesztő
  •    extraként esetleg mehet bele- egy – két teáskanál oregano
A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe  tesszük és dagasztóprogramra állítjuk. Gép hiányában kézzel dagasztunk addig amíg szép sima lágy és nem ragadós tésztát kapunk. (Ilyenkor a langyos tejben előre felfuttatjuk az élesztőt, a kenyérsütőgéphez ez nem szükséges.) Addig kelesztjük meleg helyen letakarva, amíg kétszeresére nem nő. Ha szépen megkelt a tésztánk szétszedjük több darabra, ez a mennyiség két közepes vastagságú, vagy három vékony egyszemélyes kerek pizzához elegendő.

A pizzaszósz:

  • 2 dl passata di pomodoro - paradicsompüré, vagy 2 dl hámozott paradicsomkonzerv - ez utóbbiból szerintem finomabb
  • fél fej apróra vágott, vagy összeturmixolt hagyma, (ha valakit zavar ha darabos a szósz az turmixoljon bátran)
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, szintén apróra vágva, vagy összeturmixolva
  • egy csipet cukor, és egy csipet só
  • oregano és bazsalikom ízlés szerint
  • kevés olíva olaj
A hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. (Ha hámozott paradicsomkonzervet használunk, azt először összeturmixoljuk) Összeforraljuk, kb tíz perc főzés bőven elég neki. Már kész is. Amit nem használunk el rögtön, kis üvegben a hűtőben tárolhatjuk, egy hétig kényelmesen, talán kettőig is bírja. Ez a mennyiség 3-4 pizzára elég, szóval akár lehet rögtön dupla adaggal is indítani.



Összeállítás és a Calzone

Egyik személyes kedvenc ételem a calzone - avagy magyarul mondjuk hajtott pizza. A szép kerekre húzogatott pizzánkat megkenjük a szósszal, majd képzeletben elfelezzük és a hozzánk közelebb eső felét megpakoljuk mindenféle finomsággal. (sonka, gomba, kukorica, sajt, hagyma vagy bármi ami jól esik) Célszerű legalsó rétegnek olyan hozzávalót tenni, ami nem ereszt levet, hogy lehetőleg ne ázzon el a tészta. Ráhajtjuk az üres felét a széleket összenyomogatjuk. Forró sütőben készre sütjük. Az olaszok a tetejére szoktak egy kis friss paradicsomszószt és olívát tenni, de nekem ez most nem hiányzott.

Gyorsan neki is estem, már félig elfogyott mire eszembe jutott lefotózni. Íme:


13 megjegyzés:

  1. Akár most is jöhetne egy szelettel:)

    VálaszTörlés
  2. Hozzám is jöhetne bátran......

    VálaszTörlés
  3. Adnék én nagyon szívesen, de elfogyott. :)

    VálaszTörlés
  4. Biztos más ezzel a készített pizza szósszal. én simán sűrített paradicsomot szokta elkeverni ketchuppal, avval kenem le a tésztát...Nagyon jó ötlet, máris mentem!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehetett. Guszta én is nagyon szeretem a kukoricát is vagyis inkább szeretném mert a férjuram nem eszi meg!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek a férfiak... Az én kedves párom az átlagélelmiszerek felét nem eszi meg... ez persze nem jelenti azt, hogy én lemondok ezekről. Többek közt utálja a hagymát, de most a pizzaszószt ő főzte meg :)

      Törlés
  6. Nagyon guszta, jó gazdag töltelékkkel:) Ódákat tudnék arról mesélni, hogy az én párom miket nem szeret:) Rosszabb, mint a 3 gyerek együtt.

    VálaszTörlés
  7. Nekem is küldj légyszíves, imádom....) Nagyon jól néz ki...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon tetszik ez a pizzaszósz, megjegyzem legközelebbre. :)

      (Bocs', most csak itt tudtam megjegyzést hagyni.)

      Törlés
    2. Örülök, hogy nektek is tetszik :)

      Törlés