2012. január 18., szerda

Dobostorta


Kedves párom anyukájának receptje. Jelentem a családban senki sem dobostorta rajongó, de ez osztatlan sikert aratott több alkalommal is.




Piskóta:

8-10 tojásból laponként piskótát sütünk. Sok vékony lapra van szükségünk, legalább hat kell az optimális eredményhez. (A szokásos módon, azaz, ugyanannyi kanál átszitált liszt, és ugyanannyi kanál kristálycukor fog kelleni, mint ahány tojást veszünk)A szakértő szerint ha egybe sütjük a piskótát, akkor az 170 fokon kb negyven percig tart. Én jobb szeretem laponként. Nekem az egybe piskóta bármit teszek mindig összeesik kicsikét, így viszont tökéletes lesz.

Krém:

4 egész tojás
 20 dkg cukor (nálam kicsit kevesebb)
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg jó minőségű kakaópor (nálam szép sötét szerencsi)
Ezeket a hozzávalókat gőz fölött felverjük, félig kihűtjük, majd habosra keverjük 30 dkg rámával (szerintem 25 – tel is elég, de akkor a párom szerint nem lesz megfelelő a színe… no comment)

Máz:

Ez az egyetlen bonyolult folyamat az elkészítésben – 10 dkg cukorból és egy-két csepp ecetből cukormázat főzünk és a legszebb lapra kenjük. (Leginkább öntjük, mert szinte AZONNAL szilárdul és vigyázat FORRÓÓÓÓ, szegény ujjacskám igencsak megsínylette az első kísérletet)Mikor nagyjából egyenletesen befedte a tortalapunkat vajas éles késsel cikkekre vágjuk, később ugyanis már csak törik, szóval ha szép tortát akarunk rögtön kell cselekedni.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen sikerült a torta! A forró cukorról már nekem is van már tapasztalatom...Nyáron a kertben kürtős kalácsot sütöttünk, nekem a fortyogó cukorba ragadt az ujjam...Majdnem elájultam a fájdalomtól. Nagyon veszélyes! Már nagyon vigyázok! :o))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Nekünk is tetszett. A forró cukrot meg most már én is csak óvatosan közelítem. A kürtöskalácsot egyszer nekem is ki kell majd próbálnom, odavagyok érte

      Törlés
  2. Nagyon szép lett a dobostortád! Ügyes vagy!
    Érdekes, de én a lapok sütésétől félek jobban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm szépen! Tőled aztán nagy dícséret ez, hiszen gyönyörűek a tortáid! Ahány ház annyiféle tapasztalat, nekem mindig jobban sikerülnek a laponként sütött piskóták, mégha tovább is tart :)

      Törlés