2014. május 17., szombat

Tonhalas spagetti


Ez a paradicsomos tonhalas spagetti pillanatok alatt elkészül, egyszerű és nagyon finom. Már olasz étel hiányom volt, amikor a testvérem bejelentette, hogy ő tonhalas spagettit enne. De nem ám akármilyet, hanem pontosan olyan amilyen az olasz barátja készít. Feladta a leckét, ő ugyanis csak friss zöldfűszert használ és a pár alapanyag minőségén múlik minden.

Hozzávalók négy személyre:
3 db 80 g-os tonhalkonzerv
1 250 g-os hámozott paradicsomkonzerv (olasz! - ha véletlenül nem elég édes tegyünk hozzá barnacukrot, de ha sikerül jót venni, akkor erre nem lesz szükség)
1 doboz (450 g spagetti tészta)
só, bors ízlés szerint
friss bazsalikom
4 nagy gerezd fokhagyma
olívaolaj (az öcsém barátja révén igazi szicíliai friss olaj, ami jóval sűrűbb és testesebb mint a bolti társaik, de mindenképpen jó minőségű extra szűz olívaolajat használjunk)


A tésztának felteszünk egy kis vizet forrni, kevés olajjal és sóval. A tésztát roppanósra főzzük. Amíg a tésztánk megfő, kész lesz a paradicsomos tonhalas szósz is. A tonhalkonzervekről leöntjük az olajat. A fokhagymát felaprítjuk és egy lábasban kevés olajon addig hevítjük, amíg érezzük az illatát, de vigyázzunk hogy ne égjen oda. Nyakon öntjük a paradicsommal, főszerezzük az aprított bazsalikommal és ízlés szerint sóval, borssal (az eredetiben ugyan bors sincs, de szerintem egy kis őrölt feketebors jól áll a paradicsomnak). Belekeverjük a tonhalat és addig főzzük közepes lángon, amíg a tészta elkészül. Majd leszűrjük a tésztát, összeforgatjuk a szósszal, és frissen, melegen felfaljuk.

2014. április 28., hétfő

Túrókuglóf



Mint a képek alapján is látszik, még húsvétra készült ez az egyszerű, illatos, szaftos sütemény. Szerintem egyenesen mennyei, az egyik kedvenc gyors receptem, azt hittem már száz éve fenn van a blogom, de amikor most újra meg akartuk sütni nem találtuk így gyorsan felteszem.



Hozzávalók:
250 g túró
250 g margarin (fél órával előbb vegyük ki szobahőmérsékletre)
250 g liszt
1 csomag sütőpor
130 g kristálycukor (nálam nyírfa)
2 csomag vaníliás cukor (a bourbonnal szerintem még finomabb)
1 citrom reszelt héja, kevés leve
2 tojás
egy marék mazsola


A túrót áttörjük. A margarint habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a tojásokat, a citrom héját és levét, majd a túrót. Minden alkalommal alaposan elkeverjük. Belekeverjük a mazsolákat is, majd a sütőport és a lisztet. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A kuglófformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a masszát és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Sajnos meg kell várni amíg kihűl, különben nem jön ki a formából (legalábbis ha nem szilikon). Rögtön fogyasztható, de másnap is tökéletes.

Éppen olyan gyorsan összeállítható, mint ahogy leírtam.

2014. április 20., vasárnap

Medvehagymás kalács nem csak húsvétra

Először is kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek! Nem telhet el húsvét kalács nélkül. Én most ezekkel a rendhagyó példányokkal készültem. Az alapötlet a Kifőztük magazin idei húsvéti számában található és az Ízeskalandok blog alkotója fejéből pattant ki. Mivel nálam az édes kalács inkább a lekvárhoz passzol, mint a sonkához, amikor a család kalácssütést kért tőlem, akkor eszembe jutott ez a medvehagymás változat. Különösen, hogy kaptunk egy adag olívaolajban eltett medvehagymát.


Hozzávalók egy nagyobb, vagy két kisebb kalácshoz:

400 g liszt (ebből kb. 100 g teljes kiőrlésű)
1 dl joghurt
1 dl tej
1 kockacukor (nálam nád)
fél kocka élesztő
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
4 evőkanál olíva olaj
medvehagyma ízlés szerinti mennyiségben (nálam 3 evőkanál az eltett masszából, de aprított medvehagymából is hasonló mennyiséget tudok elképzelni)
1 tojás a kenéshez

Az élesztőt a kockacukorral langyos tejben felfuttatjuk. Ha kenyérsütőgéppel dagasztunk, akkor a joghurtot, az olajat (vagy az olajjal elkevert medvehagymát, ha valakinek nem helyből eltett medvehagymája van), a medvehagymát, a sót és a szódabikarbónát a kenyérsütőgép üstjébe tesszük. Majd a liszt következik, végül a felfutott élesztő. Dagasztóprogrammal összedolgoztatjuk a tésztát, majd a kikapcsolt gépben hagyjuk a duplájára kelni.
Természetesen kézzel is dagaszthatunk. A kimért liszthez adjuk a felfutott élesztőt és az összes többi hozzávalót és jó alaposan összedagasztjuk, amíg rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
Három egyenlő gombócra osztjuk a tésztát, kicsit hosszabb kígyókat sodrunk belőlük, mint amekkora kalácsot (vagy kalácsokat) akarunk, majd összefonjuk őket és a fonott kalácskákat kiolajozott sütőformába tesszük (én egy egyszerű kis egyszemélyes sütőtálat és egy hagyományos doboz-kenyérformát használtam). Langyos vízzel megkenjük őket és egy negyed órát kelesztjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Lekenjük tojással a kalácsok tetejét és a forró sütőben kb fél óra alatt készre sütjük. A sütőből kivéve még egy kb. 5 percet konyharuhával letakarjuk, majd langyosan már kínálhatjuk is.

Jól kísérte a húsvéti hidegtálat.

2014. április 12., szombat

Lúdláb torta




Nagyszüleim házassági évfordulójára vittem ezt az egyszerű kis tortát. Eredetileg aprósüteményt vittem volna, de nagypapám tortát óhajtott, úgyhogy torta lett belőle. Nagyon finom lett és könnyen elfogyott, de azért nem a legszebb torták közé tartozik. Az ihletet Illéskrisz oldalán kaptam, aztán ahogy az már lenni szokott, azért módosítottam a recepten és a megszokott piskótámat használtam. A nyírfacukor csak azért került a receptbe, mert nagymamámnak sajnos kicsit magas a cukra, így a sima cukor az teljes tiltólistán van, de ebből azért ehetett egy pici szeletet.


Hozzávalók:

A piskótához :
4 tojás
4 evőkanál nyírfacukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál keserű kakaópor
csipet só
egy kevés citromlé

A krémhez:
4 dl (min. 20 %-os hab)tejszín,
150 g nyírfacukor, 
1 csomag vaníliás cukor
80 g keserű, jó minőségű kakaópor,
200 g vaj

Az összeállításhoz: 
1 bögre magozott meggy,
 10 dkg keserű csokoládé, 2 teáskanál olaj.
opcionális: fél dl vörösbor, kezeletlen citromhéj, 1 kávéskanál nádcukor


Először a piskótatésztát állítjuk össze. A tortaformánkat (nekem 26 cm-es tortakarika) kivajazzuk, az aljára sütőpapírt teszünk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük egy csepp citromlével és egy csipet sóval. Amikor félkemény hozzáadjuk a nyírfacukrot és teljesen keményre verjük. A tojások sárgáit egyesével, óvatosan belekeverjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk és finoman, hogy ne essen szét beleforgatjuk. A tortaformába öntjük a piskótát és tűpróbáig sütjük. 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesik.

A tejszínt a cukrokkal összefőzzük, de épphogy felforrás előtt levesszük a tűzről és habverővel belekeverjük az átszitált kakaóport. Teljesen kihűtjük a krémet, ezalatt a vörösborból a citromhéjjal és a cukorral szirupot főzünk. A kész piskótát kivesszük a formából és meglocsoljuk a sziruppal. Ezt is hagyjuk kihűlni. A krémet a vajjal habosra keverjük.

Acsokikrém felét a piskótára kenjük, kirakjuk a tetejét a lecsepegtetett meggyel, majd rákenjük a maradék krémet is. A torta tetejét csokoládémázzal bevonjuk. A torta tetejét a megmaradt meggyszemekkel díszítjük és a hűtőbe tesszük dermedni legalább 3 órára.

2014. április 4., péntek

Sütőben sült fánk



Sütőben fánkot sütni... hmmm... "Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen", gondoltam mindig is. Próbáltam már tökéletesnek tűnő recepteket, de valahogy a fánk ízélmény nem jött vissza. Ez sem olyan mint az olajban sült változat, viszont isteni finom puha és egyszerűen ellenállhatatlan. Az illata pedig pont mint a fánké, csak az olajszag nélkül. Citromhabnál láttam a receptet és az én csodálatos nagymamám sütötte őket a kérésemre.


Hozzávalók:
500 g liszt (nálunk a fele teljes kiőrlésű)
30 g friss élesztő
280- 300 ml tej
60 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
50 g vaj
½ kávéskanál só
2 tojássárgája

A töltelékhez: finom házi sárgabaracklekvár

megszórhatjuk porcukorral, de anélkül is tökéletes




Az élesztőt 100 ml langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel tésztát dagasztunk. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.
Ha ismét megkelt lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, 1,5-2 cm vastagranyújtjuk és nagyobb méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle.
A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és langyos helyen egy tiszta konyharuhával letakarva további 20-25 percig pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A fánkjaink közepébe mélyedést nyomunk, és azokba egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk.
Sütőbe toljuk, és addig sütjük őket, amíg a tetejük szépen megpirul.

A sütőből kivéve öt percre ismét letakarjuk őket egy konyharuhával, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Köszönöm Citromhabnak a receptet, mert tényleg nagyon finom.

2014. március 28., péntek

Medvehagymás krumplis pogácsa


Van már a blogon medvehagymás pogácsa, de ez még tökéletesebb lett. A kedvenc leveles krumplis pogácsám receptjét használtam, csak a medvehagyma a változtatás. Zseniális lett.

fél kocka élesztő - másfél dl langyos tejben felfuttatva
másfél dl olaj (földimogyoró, kukorica, vagy vegyesben fele olíva-fele napraforgó)
egy csipet kristálycukor
500 g liszt - Ebből 100 g rétesliszt és 50 g teljes kiőrlésű tönköly
300 g összetört főtt krumpli
2 kávéskanál só

hajtogatáshoz: kevés zsiradék
1 csokor medvehagyma - apróra vágva
kenéshez 1 tojás

A fenti sorrendben (a sóval bezárólag) a hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe öntöm és dagasztó programon megdagasztatom vele a tésztát. Hagyjuk a tésztát a kikapcsolt gépben duplájára kelni. természetesen a hagyományos módon kézzel is dagasztható.

Enyhén lisztezett felületen egy centis téglalappá nyújtjuk a tésztát, majd vékonyan megkenjük olvasztott de nem forró zsíradékkal. Most kókuszzsírt használtam. Megszórjuk az apróra vágott medvehagyma egyharmadával. Feltekerjük, mint a bejglit, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk pihenni kb. 10 percet. Ezután kinyújtjuk és megismételjük a műveletet. Megint állni hagyjuk. Harmadszorra is elvégezzük a nyújtást, kenést, szórást, tekerést és pihentetést. Ezután kb. másfél centi vastagra nyújtjuk berácsozzuk a tetejét pizzavágóval, kiszaggatjuk, lekenjük egy tojással és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk.

Hideg sütőben kezdjük sütni, és a sütőt  kétsztáz fokra állítva addig sütjük, amíg szép piros nem lesz a pogácsák teteje és alja. 


Bevallom, most egy kiló lisztből dupla adag készült (így lett három tepsi), és az is elpárolgott mindössze egy nap alatt.

2014. március 19., szerda

Zabpelyhes keksz


Ez egy nagyon finom kis keksz lett, ráadásul még egészséges is. Kipróbáltam a kókuszzsírt (az Aldiban egészen jó áron lehetett hozzájutni), jól bevált a kekszkészítéshez, gyakorlatilag úgy használható, mint a vaj, csak egy kicsit puhább lett talán a végeredmény. Már régebben is sütöttem zabpelyhes kekszet, az olyan volt, mint a kókuszos zabfalatok, de ez a csokis változat is nagyon ízlett a családnak.


Hozzávalók két tepsi kekszhez: 
75 g  (aprószemű, vagy késes aprítóban előaprított) zabpehely
75 g liszt (nálam a fele teljes kiőrlésű)
fél kávéskanál szódabikarbóna
2 púpos evőkanál darált dió
2 púpos evőkanál kókuszreszelék (volt itthon, ami kimaradt másik süteményből, de helyette mehet bele még dió is)
100 g puha vaj/kókuszzsír - ez utóbbit célszerű kicsit megolvasztani
120 g nádcukor (most nálam ehelyett nyírfacukor volt, mert olyan családtag is fogyasztott belőle, akinek kicsit magas a cukra)
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
50 g (fél tábla) étcsokoládé, apróra vágva


A zabpelyhet egy tapadásmentes serpenyőben pár perc alatt enyhén megpirítjuk, ettől intenzívebb lesz az íze, de ez akár el is hagyható, ha extra gyorsan szeretnénk elkészülni. A csokit apróra vágjuk és egy tálba tesszük. Hozzákeverjük a zabpelyhet, a diót, a kókuszt, a lisztet és a szódabikarbónát.

Egy másik tálban habosra keverjük a vajat, vagy az enyhén megmelegített kókuszzsírt a cukorral és ha kihűlt, hozzákeverjük a tojást. A két tál tartalmát összevegyítjük.

Kisebb diónyi golyókat formázunk, amiket a két tenyerünk között koronggá lapítunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk amíg teljesen kihűl és csak utána pakoljuk dobozba. Előző nap sütöttem, mint ahogy a vendégeink érkeztek, és jól tettem, mert másnapra kicsit szikkadt, kekszesebb lett, az elején még nagyon puhának tűnő finomság.

Figyelem, nagyon gyorsan elpárolog a kekszes dobozból! :)