Hozzávalók négy személyre:
3 db 80 g-os tonhalkonzerv
1 250 g-os hámozott paradicsomkonzerv (olasz! - ha véletlenül nem elég édes tegyünk hozzá barnacukrot, de ha sikerül jót venni, akkor erre nem lesz szükség)
1 doboz (450 g spagetti tészta)
só, bors ízlés szerint
friss bazsalikom
4 nagy gerezd fokhagyma
olívaolaj (az öcsém barátja révén igazi szicíliai friss olaj, ami jóval sűrűbb és testesebb mint a bolti társaik, de mindenképpen jó minőségű extra szűz olívaolajat használjunk)
A tésztának felteszünk egy kis vizet forrni, kevés olajjal és sóval. A tésztát roppanósra főzzük. Amíg a tésztánk megfő, kész lesz a paradicsomos tonhalas szósz is. A tonhalkonzervekről leöntjük az olajat. A fokhagymát felaprítjuk és egy lábasban kevés olajon addig hevítjük, amíg érezzük az illatát, de vigyázzunk hogy ne égjen oda. Nyakon öntjük a paradicsommal, főszerezzük az aprított bazsalikommal és ízlés szerint sóval, borssal (az eredetiben ugyan bors sincs, de szerintem egy kis őrölt feketebors jól áll a paradicsomnak). Belekeverjük a tonhalat és addig főzzük közepes lángon, amíg a tészta elkészül. Majd leszűrjük a tésztát, összeforgatjuk a szósszal, és frissen, melegen felfaljuk.