Nagyszüleim házassági évfordulójára vittem ezt az egyszerű kis tortát. Eredetileg aprósüteményt vittem volna, de nagypapám tortát óhajtott, úgyhogy torta lett belőle. Nagyon finom lett és könnyen elfogyott, de azért nem a legszebb torták közé tartozik. Az ihletet Illéskrisz oldalán kaptam, aztán ahogy az már lenni szokott, azért módosítottam a recepten és a megszokott piskótámat használtam. A nyírfacukor csak azért került a receptbe, mert nagymamámnak sajnos kicsit magas a cukra, így a sima cukor az teljes tiltólistán van, de ebből azért ehetett egy pici szeletet.
A piskótához :
4 tojás
4 evőkanál nyírfacukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál keserű kakaópor
csipet só
egy kevés citromlé
csipet só
egy kevés citromlé
A krémhez:
4 dl (min. 20 %-os hab)tejszín,
150 g nyírfacukor,
1 csomag vaníliás cukor
80 g keserű, jó minőségű kakaópor,
200 g vaj
Az összeállításhoz:
1 bögre magozott meggy,
10 dkg keserű csokoládé, 2 teáskanál olaj.
opcionális: fél dl vörösbor, kezeletlen citromhéj, 1 kávéskanál nádcukor
Először a piskótatésztát állítjuk össze. A tortaformánkat (nekem 26 cm-es tortakarika) kivajazzuk, az aljára sütőpapírt teszünk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük egy csepp citromlével és egy csipet sóval. Amikor félkemény hozzáadjuk a nyírfacukrot és teljesen keményre verjük. A tojások sárgáit egyesével, óvatosan belekeverjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk és finoman, hogy ne essen szét beleforgatjuk. A tortaformába öntjük a piskótát és tűpróbáig sütjük. 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesik.
A tejszínt a cukrokkal összefőzzük, de épphogy felforrás előtt levesszük a tűzről és habverővel belekeverjük az átszitált kakaóport. Teljesen kihűtjük a krémet, ezalatt a vörösborból a citromhéjjal és a cukorral szirupot főzünk. A kész piskótát kivesszük a formából és meglocsoljuk a sziruppal. Ezt is hagyjuk kihűlni. A krémet a vajjal habosra keverjük.
Acsokikrém felét a piskótára kenjük, kirakjuk a tetejét a lecsepegtetett meggyel, majd rákenjük a maradék krémet is. A torta tetejét csokoládémázzal bevonjuk. A torta tetejét a megmaradt meggyszemekkel díszítjük és a hűtőbe tesszük dermedni legalább 3 órára.
opcionális: fél dl vörösbor, kezeletlen citromhéj, 1 kávéskanál nádcukor
Először a piskótatésztát állítjuk össze. A tortaformánkat (nekem 26 cm-es tortakarika) kivajazzuk, az aljára sütőpapírt teszünk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük egy csepp citromlével és egy csipet sóval. Amikor félkemény hozzáadjuk a nyírfacukrot és teljesen keményre verjük. A tojások sárgáit egyesével, óvatosan belekeverjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk és finoman, hogy ne essen szét beleforgatjuk. A tortaformába öntjük a piskótát és tűpróbáig sütjük. 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesik.
A tejszínt a cukrokkal összefőzzük, de épphogy felforrás előtt levesszük a tűzről és habverővel belekeverjük az átszitált kakaóport. Teljesen kihűtjük a krémet, ezalatt a vörösborból a citromhéjjal és a cukorral szirupot főzünk. A kész piskótát kivesszük a formából és meglocsoljuk a sziruppal. Ezt is hagyjuk kihűlni. A krémet a vajjal habosra keverjük.
Acsokikrém felét a piskótára kenjük, kirakjuk a tetejét a lecsepegtetett meggyel, majd rákenjük a maradék krémet is. A torta tetejét csokoládémázzal bevonjuk. A torta tetejét a megmaradt meggyszemekkel díszítjük és a hűtőbe tesszük dermedni legalább 3 órára.
Nagyon szép lett a torta, biztos örültek neki a nagyszüleid:) Gratulálok nekik és sok boldogságot:)
VálaszTörlésKöszönjük :)
TörlésMilyen kedves vagy, hogy tortát sütöttél Nekik - sok boldogságot kívánok még nagyon sokáig együtt! :)
VálaszTörlésKöszönjük
Törlés