2014. április 12., szombat

Lúdláb torta




Nagyszüleim házassági évfordulójára vittem ezt az egyszerű kis tortát. Eredetileg aprósüteményt vittem volna, de nagypapám tortát óhajtott, úgyhogy torta lett belőle. Nagyon finom lett és könnyen elfogyott, de azért nem a legszebb torták közé tartozik. Az ihletet Illéskrisz oldalán kaptam, aztán ahogy az már lenni szokott, azért módosítottam a recepten és a megszokott piskótámat használtam. A nyírfacukor csak azért került a receptbe, mert nagymamámnak sajnos kicsit magas a cukra, így a sima cukor az teljes tiltólistán van, de ebből azért ehetett egy pici szeletet.


Hozzávalók:

A piskótához :
4 tojás
4 evőkanál nyírfacukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál keserű kakaópor
csipet só
egy kevés citromlé

A krémhez:
4 dl (min. 20 %-os hab)tejszín,
150 g nyírfacukor, 
1 csomag vaníliás cukor
80 g keserű, jó minőségű kakaópor,
200 g vaj

Az összeállításhoz: 
1 bögre magozott meggy,
 10 dkg keserű csokoládé, 2 teáskanál olaj.
opcionális: fél dl vörösbor, kezeletlen citromhéj, 1 kávéskanál nádcukor


Először a piskótatésztát állítjuk össze. A tortaformánkat (nekem 26 cm-es tortakarika) kivajazzuk, az aljára sütőpapírt teszünk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük egy csepp citromlével és egy csipet sóval. Amikor félkemény hozzáadjuk a nyírfacukrot és teljesen keményre verjük. A tojások sárgáit egyesével, óvatosan belekeverjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk és finoman, hogy ne essen szét beleforgatjuk. A tortaformába öntjük a piskótát és tűpróbáig sütjük. 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesik.

A tejszínt a cukrokkal összefőzzük, de épphogy felforrás előtt levesszük a tűzről és habverővel belekeverjük az átszitált kakaóport. Teljesen kihűtjük a krémet, ezalatt a vörösborból a citromhéjjal és a cukorral szirupot főzünk. A kész piskótát kivesszük a formából és meglocsoljuk a sziruppal. Ezt is hagyjuk kihűlni. A krémet a vajjal habosra keverjük.

Acsokikrém felét a piskótára kenjük, kirakjuk a tetejét a lecsepegtetett meggyel, majd rákenjük a maradék krémet is. A torta tetejét csokoládémázzal bevonjuk. A torta tetejét a megmaradt meggyszemekkel díszítjük és a hűtőbe tesszük dermedni legalább 3 órára.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a torta, biztos örültek neki a nagyszüleid:) Gratulálok nekik és sok boldogságot:)

    VálaszTörlés
  2. Milyen kedves vagy, hogy tortát sütöttél Nekik - sok boldogságot kívánok még nagyon sokáig együtt! :)

    VálaszTörlés