2013. május 2., csütörtök

Medvehagymás Ricottás Ligúr Focaccia



A medvehagymás ligúr focaccia receptet Beastie blogján láttam és szerelem volt első látásra. Tudtam, hogy még a szezonban mindenképpen elkészítem. A juhtúrót ricottára cseréltem és kicsit módosítottam a töltelék arányain. Finom lett és egyszerű elkészíteni. A titka csak annyi, hogy a tésztát tényleg leheletvékonyra kell nyújtani, nekem most sajnos nem lett elég vékony, de azért persze nem volt rossz.

Hozzávalók:

a tésztához:
500 gr liszt
4 ek extra szűz olívaolaj
1 tk só
2 dl víz
A töltelékhez:
150 g tejföl
250 g ricotta
1 csokor medvehagyma
kevés só, petrezselyem
opcionális: kevés reszelt sajt
+ a tetejére néhány ek olívaolaj, só

A lisztet és sót elkeverjük, majd az olajat és a vizet hozzáadjuk. Alaposan összegyúrjuk (reggeli tornának sem utolsó), míg egynemű, rugalmas tésztát kapunk. Két felé vesszük és fóliába csomagolva hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten legalább egy órát.

A medvehagymát megmossuk, megtisztítjuk és felaprítjuk. Aprítógépbe, vagy turmixba tesszük a petrezselyemmel és a sóval együtt, kis olíva olajat öntünk rá majd elkezdjük még tovább aprítani. Hozzáadjuk a tejfölt és a ricottát. Teljesen összedolgozzuk, majd hagyjuk pihenni kicsit. Kellemesen sűrű tölteléket kell kapnunk.

Lisztezett felületen mindkét tészta darabot vékonyra, kb. gáztepsinyi méretűre nyújtjuk. Ez nem lesz egyszerű, de megéri a munkát.
Az egyik tésztalapot a sütőpapírral bélelt tepsi aljára teszzük. Megkenjük egyenletesen a töltelékkel és ha szeretnénk megszórhatjuk egy kis reszelt sajttal. A széleken egy cm helyet szabadon hagyunk.

A sütőt előmelegítjük 250 fokra, ennek hiányában maximumra.

Óvatosan ráhelyezzük a töltelékre a másik tésztalapot és a széleket összenyomkodjuk. Megszurkáljuk villával a focaccia tetejét, és egy ecset segítségével megkenjük egy kevés olívaolajjal. Megsózzuk.

10 percet sütjük. Akkor jó, ha éppen csak megsült a tészta, még csak a meg se barnuljon a széle.

A sütőből kivéve, négyzetekre vágjuk és frissiben elfogyasztjuk. Az öcsém szerint később is finom volt.



5 megjegyzés:

  1. Nagy kedvencem a focaccia, a ricottát is kedvelem, használom is rendszeresen, bár a juhtúrót is szeretem. Tetszik ez a recept, főleg medvehagymával megturbózva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, egyszerű és jó kis recept, a medvehagyma pedig szuper hozzávaló.

      Törlés
  2. Én is imádom a foccaciát, igaz töltve még nem készítettem a tetejére szoktam rakni a "dolgokat"...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az másfajta, az a kelt focaccia, én is szoktam olyat sütni, és nagyon szeretem. Ezt most beasti-nél láttam ligúr focacciaként, és ez egy sima alaptészta, nem kelt. Meg is lepődtem :)

      Törlés
  3. Szeretem a foccaciát, töltve még nem készítettem, én is csak a tetejére szórok ezt-azt... :)

    VálaszTörlés