2012. november 1., csütörtök

A legfinomabb sajtos pogácsa



Ha a hosszú hétvége alatt valaki sütésre adná a fejét és éppen nem valamilyen sütőtökös finomságra vágyik, ezt a pogácsát ajánlom. Ez a csodás laza, sajtos, dülöngélős leveles pogi Gabriella konyhájából származik. Frissen ez a legfinomabb pogácsa, amit valaha ettem, de másnap is puha marad. Minimális változtatásokat eszközöltem csak, a recept tökéletes.

Hozzávalók 2 nagy tepsi pogácsához:

- 60 dkg liszt
- 3 kisebb burgonya megfőve és áttörve
- 5 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 evőkanál só
- kb. 1,5 dl tejföl
- 2 tojássárgája
- 10 dkg puha vaj
- 7 dkg házi zsír

A hajtogatáshoz:
- kevés (nálam kb 3 dkg) olvasztott vaj
- 10 dkg sajt reszelve (nálam trappista)

+ a tetejére a kimaradt tojásfehérjék
- kb. 5-8 dkg reszelt füstölt sajt

Így néztek ki sütés előtt
A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a cukorral és sóval és hozzákeverjük a főtt/áttört burgonyát is. A tojássárgákat, a tejfölt és a zsiradékot beletesszük a kenyérsütőgép üstjébe (legjobb ha minden hozzávaló szobahőmérsékletű), ráöntjük a lisztes keveréket, melynek közepébe kicsi mélyedést csinálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, erre öntjük a tejet.

A gépet dagasztó-kelesztő programra tesszük és hagyjuk dolgozni.

Amikor duplájára kelt a tészta, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra. Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a reszelt sajt felével, és behajtogatjuk a tésztát úgy, mint egy borítékot. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és újra kelni hagyjuk kb. 20 percig.

Ismét kinyújtjuk, megkenjük a maradék olvasztott vajjal, megszórjuk a sajttal, és ismét boríték formára hajtogatjuk, letakarjuk a konyharuhával és még kb. 10 percig kelesztjük.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ezután kinyújtjuk ujjnyi vastagra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, majd pogácsa szaggatóval (nekem az nincs, így egy kis poharat használtam) kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, lekenjük a tetejét a kimaradt tojásfehérjékkel, megszórjuk a reszelt füstölt sajttal és kb. 10 percig kelesztjük még.

Kb. 23-35 perc alatt készre sütjük. 


2 megjegyzés:

  1. Nem is dicsekedtél, amikor nálam jártál, hogy ilyen finomat sütöttél... ;-)
    Örülök, hogy megsütötted, és hogy ízlett! Köszi a linket! :)

    VálaszTörlés