2012. augusztus 26., vasárnap

Omlós szilvás - rácsos sütemény



Vikvi szülinapi játékára készítettem ezt a szilvás sütit. Végre nálunk is érik ez a finom gyümölcs. Imádom a különféle fahéjas - szilvás süteményeket ezért nem volt kérdés mit is készítsek a játékra. A tésztához ezt a korábbi receptemet használtam fel.

Hozzávalók az omlós tésztához:


170 g liszt (ebből 50 g most teljes kiőrlésű liszt, de sima finomliszttel is jó)
100 g vaj
1 db tojás
50 g porcukor
Kevés citromlé (és ha bio citromunk van, akkor a reszelt héja)
2 evőkanál joghurt vagy tejföl
1 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna

A fahéjas - szilvás töltelékhez:

kb. 9-10 szilva félbeszedve, majd négybe vágva
2 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj


Először a tésztát készítjük el. Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd az összes többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Nagyon lágy lesz, de ez így lesz finom. A hűtőbe tesszük egy fél órára.

A szilvákat megmossuk, félbe szedjük, kimagozzuk, majd minden fél szeletet elnegyedelünk. Egy kis lábasba dobjuk. Megszórjuk kb. másfél evőkanál cukorral - ez nálam nyírfacukor volt - és egy teáskanál fahéjjal esetleg egy evőkanál rummal. Nagyjából 5 percet kis lángon melegítjük. Erre azért volt szükség mert még elég savanyú kemény szilvánk volt, ha már jó érett, akkor csak simán keverjük össze a szilvát a fahéjjal és a cukorral, esetleg tehetünk rá egy csepp citromlevet.

Ha lejárt a fél óra pihenője a tésztának melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztát vegyük egyharmad - kétharmad részre és a nagyobbik darabot lapítsuk bele egy 26 centis kapcsos tortaformába, amit előzőleg kivajazunk, vagy sütőpapírral kibélelünk. Ezt süssük elő tíz percet. Eközben a maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki és csíkozzuk fel. Evvel rácsozzuk majd be a süti tetejét (sajnos ebben még nem vagyok profi, így kissé bizarrak lettek szegény rácsaim, de annyi baj legyen.)

Ha megvagyunk az elősütéssel, oszlassuk el a formában a szilvát, rácsozzuk be és szórjuk rá a maradék fél evőkanál cukrot ez majd egy kicsit rákaramellizálódik. 20 percet sütjük még, majd megvárjuk amíg langyosra hűl. Ekkor már senki sem tarthat vissza minket a kóstolástól. Jó étvágyat!

4 megjegyzés: