2012. június 18., hétfő

Egyszerű pogácsa




A pogácsa recept alapját Gizinél láttam tejfölös pogácsa címen. Nagypapám arra kért, hogy süssek neki egy nagy adag pogácsát, hogy legyen mit vinni magával az esti kártyapartira. Abból kellett dolgoznom, ami itthon volt, az pedig többek között azt jelentette, hogy vajmentes receptre van szükségem. Bevethettem volna a szokásos krumplis pogácsámat, de nagyapám az egyetlen ember a környezetemben, aki nem igazán szereti a krumplit. Döbbenetes de pogácsában sem. Körbenéztem a pogiszakértő bloggertársak között és örömmel használtam fel Gizi szuper receptjét.
Annyit módosítottam csak, hogy hajtogattam is a tésztát, mert nekem valahogy mindig jobban ízlik a hajtott pogi.

Kicsit részeges lett egy-kettő

Hozzávalók:

500 g liszt
150 g zsír (házi liba)
2 tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez
30 g élesztő
1 doboz tejföl (175 g)
1 dl tej
2 teáskanál só
sajt a tetejére

Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ezalatt a többi hozzávalót bedobjuk a kenyérsütőgépbe, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is és dagasztóprogramra tesszük. Megvárjuk, amíg a gépben a másfélszeresére nő, azután kezdhetünk vele dolgozni.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, úgy járunk el, ahogyan Gizi írta. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a sót. Alaposan összedolgozzuk. Kelesztőtálba tesszük és 1 órán át langyos helyen kelesztjük.

Ha megkelt, választhatunk. Vagy rögtön nyújtunk, rácsozunk és szaggatunk, mint az eredeti recept, vagy hajtogatunk. Ez utóbbihoz enyhén kilisztezzük a nyújtófelületünket, én nagyon szeretem a szilikonos gyúrólapot, szerintem nagyon praktikus. Ezen kinyújtjuk a tésztát, az egyik oldalánál fogva behajtjuk a kétharmadáig, majd a maradék egyharmadot is ráhajtjuk. Az így kapott tésztát félbehajtjuk. Ezt a kis csomagot lefedjük tiszta konyharuhával és negyed órát békén hagyjuk. Kivételesen fázisfotókat is készítettem, ezek a bejegyzés végén találhatóak. Bár nem lettek a legszebbek, mert siettem, de legalább látszik miről beszélek. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, de harmadszorra már nem pihentetjük a tésztát, hanem centisre nyújtjuk, és kiszaggatjuk.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a pogácsákat. Tetejüket megkenjük felvert tojással, ha akarjuk megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegítjük a sütőt, addig még kel a pogácsa.
180 fokon (alsó-felső sütésen) kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

Gizi szerint napokig puha és omlós marad. Erről nem tudok beszámolni, mert gyorsan elfogyott.

Végül, ahogy ígértem, fázisfotók a pogácsa hajtogatáshoz:

Így fest a tészta, mikor kiborítjuk a gép üstjéből

Kinyújtjuk. Ha tudjuk akkor téglalap alakúra, mert úgy a legjobb hajtogatni, sajnos én született bénaság vagyok ha formára kell nyújtani.

A tészta  rövidebbik oldalát megemeljük és behajtjuk a kétharmadáig.

A maradék egyharmadot visszahajtuk.

Félbehajtjuk az egész csomagot.


És ez lesz a végeredmény....


12 megjegyzés:

  1. Klassz pogácsáid lettek! Dobj egy párat!! Biztos marad még a Nagypapádnak is, ha megkínálsz 1-2 darabbal... :P

    VálaszTörlés
  2. Guszta kis pogácsák lettek,ezt én is ki fogom próbálni :) Nálunk sem marad meg sokáig a pogácsa :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Papám azt mondta pillanatok alatt elkapkodták a kártyapartnerek :D

      Törlés
  3. Nagyon szépek lettek a pogácsáid! Jó puha lett biztos mert a hajtogatástól még lazább a tészta és persze finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Tényleg szuper puha tésztát kaptam a teteje pedig finom ropogósra sült.

      Törlés
  4. Nagyon jók lettek a pogijaid:) Én is mehetek kártyázni?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Papáék biztos örülnének a társaságnak :D

      Törlés
  5. Látod mi nem készteti kreativitásra az embert? Jófej nagypapi lehet!)) Én meg azt hittem, csak tejföl van benne vagy fél liter, mert nálam mindegyik tejfölös eredetileg. Valóban, ez a pogácsa egyik alapreceptje. Én is rákaptam az egyszerű hajtogatására is, pláne közé tenni valami fűszert, ízt.))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ez a hajtogatás. Régen azt hittem, ez valami bonyolult dolog. Ha magamnak készült volna, tettem volna bele valami extrát, de a nagypapák már csak az egyszerűbb dolgokat szeretik :D

      Törlés
  6. Igazán jól néz ki! De nem igazán egyszerű eset, nálam a pogácsasütés még várat magára :)
    Gratulálok, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nagyon egyszerű, ha a hajtogatást kihagyod még gyors is. Próbáld ki bátran! :)

      Törlés