2012. június 4., hétfő

Házi eperfagyi



Élvezzük az eperszezont amíg lehet! Az epres - vaníliás sütemény után, most egy epres-vaníliás fagylaltot hoztam, ami az előkészületet nem számítva 5 perc alatt megvan. Fagylaltgép nem kell hozzá, különösen hogy nekem sincs. A konyhában uralkodó állandó helyhiány miatt sajnos valószínűleg nem is lesz. Viszont ha az embernek van egy jó erős turmixa, akkor fagylaltgép nélkül is finom, krémes fagylaltot lehet készíteni, ráadásul gyorsabban.


A "recept":

Azért az idézőjel, mert sajnos nem tudok pontos menyniségekkel szolgálni, elfelejtettem ugyanis lemérni az epret.egyébként is roppant egyszerű gyümölcsfagyiról van szó, amit szemre és kóstolásra lehetetlen elrontani. Inkább ötletadónak szánom mint "valódi" receptnek.

Először is mossunk meg egy jó nagy adag epret, majd egy zacskóban tegyük be a mélyhűtőbe. Kb. két-három óra bőven elég neki, de bármeddig bent lehet. Én egy nappal később használtam fel, mint ahogy lefagyasztottam.

A jeges epret leturmixoljuk. Nekem körülbelül egy nagy tányérnyi eperből készült 6 gombóc és egy calippo formányi fagyim.

Volt még egy kis főzött vaníliapudingom a blogkóstolós sütiből, ezért ebből vettem négy-öt kanállal és a segítségével krémesítettem a fagyimat. De ha nincs kedvünk vaníliapudingot főzni, tökéletesen megteszi a mascarpone is.

Ebben az esetben viszont adjunk az összeturmixolt jeges eper mellé egy csomag vaníliás cukrot és még ízlés szerint cukrot is.

Mivel a pudingot is nyírfacukorral főztem ezért ez a változat nem igényelt egyéb édesítést.

Ha minden hozzávalót kellően krémesre turmixoltuk, kétféleképpen járhatunk el, vagy csinos gombócokat halmozunk a fagyinkból néhány kehelybe és azon jegesen be is kanallazuk, vagy jégkrémformába töltjük a masszát. Pálcikás jégkrémformában és ehhez hasonló kinyomós változatban is tökéletes.


10 megjegyzés:

  1. Akkor megint tanultam egy új fagyi receptjét, nagyon jó ötlet hogy pudinggal összekeverni! Akkor tehetem pálcikás tartóba is? Nagyon finom lehet köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen. Nekünk ízlett :) Persze, szerintem bármilyen fagyiféle mehet a pálcikásba. Most azért csak ebbe a formába raktam, mert a pálcikásom nem szétszedhető és kevés volt a maradék alapanyag.

      Törlés
  2. Szuper lett, a színe is csodás. Nekem a gyümölcsös fagyik a kedvenceim, és mindig van pálcikás a fagyasztóban. Ezt már a lányom barátnői is jól tudják:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Jó dolga van a lányod barátnőinek :)

      Törlés
  3. Milyen jó ötlet a pudinggal keverés, ezt a verziót még nem hallottam. Gyönyörűen néz ki a fagyid! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nekem is csak azért jött az ötlet, mert a sütibe túl sok lett volna. :) Tényleg finom lett vele.

      Törlés
  4. Hú, mennyi epres finomságokat "dobtál össze", mióta nem jártam feléd! (Bocsi, de mostanában annyira kevés az időm, néha azt sem tudom, hol áll a fejem, pedig szeretek nálad lenni, tudod jól!?:))
    Én is készülök epres fagyit készíteni, hetek óta kinéztem már az egyik kedvenc receptes újságomból, de hogy elérek-e odáig, hogy el is készüljön... nem tudom. :(
    Klassz nálad, jó recept! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Én is szeretem ha erre jársz, meg szeretek nézelődni nálad :) Biztosan finom lesz a te fagyid is ha elkészül. Hajrá!

      Törlés
  5. Kedves Édeskonyha, amit eddig láttam az tetszik!:)
    Gyönyörű színük van a fagyijaidnak. A kevert sütemények nagyon bejönnek nekem. Egyszerű és gyors. További szép napot kívánok!Tücsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tücsi! Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat!Szeretettel üdvözöllek az oldalon.

      Törlés