2012. február 13., hétfő

Gyömbértea - egy újabb melengető ital a még mindig hideg napokra


Ez egy remek tea így télire. Amellett, hogy nagyon finom, a gyömbér megfázás ellen is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatású. Pillanatok alatt elkészül házi változatban és össze sem lehet hasonlítani a filteres verziókkal. Valentin napra is aktuális, ugyanis állítólag kiváló afrozidiákum...



Hozzávalók 2 személyre:

Egy kis darab, kb. 2 centis gyömbér
1 rúd fahéj,
ízlés szerint szegfűszeg (nálam 8-10 szem)
5-6 deci víz
méz,citrom
tálaláshoz narancsszeletek (elhagyható, de szerintem a narancs nagyon jól megy a gyömbér fűszeres enyhén csípős ízéhez)

Meghámozzuk a gyömbért és vékony szeletekre vágjuk. Felforraljuk a vizet. egy kisebb lábasba tesszük a felszeletelt gyömbért, a fahéjat és a szegfűszeget, majd leforrázzuk. A lábast közepes lángon öt percig még melegítjük. (Lehet kicsit tovább is, de ha túl sokáig marad fenn, akkor csípőssé válik, amit nem mindenki szeret.) Levesszük a tűzről, belefacsarunk egy kis citromlevet, elkeverünk benne egy nagy kanál mézet és csészékbe illetve bögrékbe adagoljuk, ügyelve, hogy gyömbér ezekbe már ne kerüljön. Mindenki kaphat egy-egy narancsszeletet is a bögréjébe, úgy még finomabb lesz.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jól mutat a pohárban biztos nagyon finom is.Inkább én már csak megfázásra használnám, kíváncsi lennék az ízére!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom fűszeres íze van megéri kipróbálni. Mi is csak pár hete fedeztük fel azóta folyamatosan innánk (Az íze, nem feltétlen a hatása miatt :))

      Törlés
  2. Imádom a teákat, ez a gyömbéres tea is igen jónak tűnik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már sokadszorra tapasztalom, hogy hasonló az ízlésünk :) Én is odavagyok a teákért.

      Törlés
  3. Mindenképp kipróbálom, nagy teás vagyok! Kíváncsi leszek az ízére!

    VálaszTörlés
  4. Az íze is nagyon jó! Bár én igazi indiai házi gyömbér teát iszom minden reggel, az tejjel készül, nem vízzel, az íze ISTENI és nem voltam náthás már majdnem egy éve, míg a kollégáim sokszor köhögnek, prüszkölnek. Mindenkinek csak ajánlani tudom, vízzel, tejjel, mézzel, cukorral, bárhogy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is nagyon finom. Tejjel még nem próbáltam, de köszi hogy mondtad, letesztelem.

      Törlés
  5. Nagyon jó,de mivel nincs itthon szegfűszegem, így almát szeleteltem bele,és lehet érezni,ha a gyömbért kiveszedjük belőle,hogy ne legyen csípős,az almát pedig kicsit tovább bennehagyjuk! Nekem nagyon ízlik!
    Köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett. Jó lehet almával is, majd én is kipróbálom :)

      Törlés