A medvehagymás ligúr focaccia receptet Beastie blogján láttam és szerelem volt első látásra. Tudtam, hogy még a szezonban mindenképpen elkészítem. A juhtúrót ricottára cseréltem és kicsit módosítottam a töltelék arányain. Finom lett és egyszerű elkészíteni. A titka csak annyi, hogy a tésztát tényleg leheletvékonyra kell nyújtani, nekem most sajnos nem lett elég vékony, de azért persze nem volt rossz.
Hozzávalók:
a tésztához:
500 gr liszt
4 ek extra szűz olívaolaj
1 tk só
2 dl víz
4 ek extra szűz olívaolaj
1 tk só
2 dl víz
A töltelékhez:
150 g tejföl
250 g ricotta
1 csokor medvehagyma
250 g ricotta
1 csokor medvehagyma
kevés só, petrezselyem
opcionális: kevés reszelt sajt
+ a tetejére néhány ek olívaolaj, só
A lisztet és sót elkeverjük, majd az olajat és a vizet hozzáadjuk. Alaposan összegyúrjuk (reggeli tornának sem utolsó), míg egynemű, rugalmas tésztát kapunk. Két felé vesszük és fóliába csomagolva hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten legalább egy órát.
A medvehagymát megmossuk, megtisztítjuk és felaprítjuk. Aprítógépbe, vagy turmixba tesszük a petrezselyemmel és a sóval együtt, kis olíva olajat öntünk rá majd elkezdjük még tovább aprítani. Hozzáadjuk a tejfölt és a ricottát. Teljesen összedolgozzuk, majd hagyjuk pihenni kicsit. Kellemesen sűrű tölteléket kell kapnunk.
Lisztezett felületen mindkét tészta darabot vékonyra, kb. gáztepsinyi méretűre nyújtjuk. Ez nem lesz egyszerű, de megéri a munkát.
Az egyik tésztalapot a sütőpapírral bélelt tepsi aljára teszzük. Megkenjük egyenletesen a töltelékkel és ha szeretnénk megszórhatjuk egy kis reszelt sajttal. A széleken egy cm helyet szabadon hagyunk.
A sütőt előmelegítjük 250 fokra, ennek hiányában maximumra.
Óvatosan ráhelyezzük a töltelékre a másik tésztalapot és a széleket összenyomkodjuk. Megszurkáljuk villával a focaccia tetejét, és egy ecset segítségével megkenjük egy kevés olívaolajjal. Megsózzuk.
10 percet sütjük. Akkor jó, ha éppen csak megsült a tészta, még csak a meg se barnuljon a széle.
A sütőből kivéve, négyzetekre vágjuk és frissiben elfogyasztjuk. Az öcsém szerint később is finom volt.
Nagy kedvencem a focaccia, a ricottát is kedvelem, használom is rendszeresen, bár a juhtúrót is szeretem. Tetszik ez a recept, főleg medvehagymával megturbózva.
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, egyszerű és jó kis recept, a medvehagyma pedig szuper hozzávaló.
TörlésÉn is imádom a foccaciát, igaz töltve még nem készítettem a tetejére szoktam rakni a "dolgokat"...
VálaszTörlésAz másfajta, az a kelt focaccia, én is szoktam olyat sütni, és nagyon szeretem. Ezt most beasti-nél láttam ligúr focacciaként, és ez egy sima alaptészta, nem kelt. Meg is lepődtem :)
TörlésSzeretem a foccaciát, töltve még nem készítettem, én is csak a tetejére szórok ezt-azt... :)
VálaszTörlés