2013. április 7., vasárnap

Blogkóstoló 8. forduló - Cukkinis sütemény kakaósan




A blogkóstoló aktuális sorsolásán, nekem nagy szerencsémre a háziasszony, Hani Ízemlékek nevű blogja volt. Nagyon egyszerű dolgom volt a válogatásnál, mert már jó pár lementett könyvjelzőm volt tőle, így csak azokból kellett kiválasztanom az elsőt amit elkészítek. Erre a különleges, kakaós - cukkinis süteményre esett a választásom. Picit változtattam csak a recepten, mert az eredeti is tökéletes.

Finom, egyszerű, szaftos, puha és kakaós süti. Ez így mind egyben. Nagy sikert is aratott. Finom nagypapám féle kajszilekvárral remek párost alkotnak.



Hozzávalók egy tepsi sütihez:

4 db tojás
1 csomag sütőpor
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
200 g cukor (Az eredeti recept 300 g-ot írt, de szerintem így is éppen elég édes a sütemény, fele nyírfa fele szőlőcukrot használtam)
400 g hámozott, magozott, durvára reszelt cukkini
300 g liszt (ennek a fele teljes kiőrlésű liszt)
40 g kakaópor
100 g darált dió/mandula
2 dl olaj (mogyoróolajat használtam, de bármilyen semlegesebb ízű olajjal jü)
csipet só
ízlés szerint fűszerek: én egy kávéskanál szerecsendiót használtam, de az eredeti recept fahéjjal és szegfűborssal ízesíette a sütit
opcionális: 100 g mazsola, vagy más aszalt gyümölcs rumba, vagy vörösborba áztatva


Elkészítés:

 A mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt a kívánt alkoholba áztatjuk. A cukkinit meghámozzuk, magozzuk, lereszeljük.

A lisztet elkeverjük a kakaóval, dióval vagy a mandulával, sütőporral, szódabikarbónával és a választott fűszerekkel.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk az olajat és a mazsolát is.

Hozzákeverjük a cukkinit, ha levet eresztene, kinyomkodjuk, majd beletesszük a lisztes keveréket is.

Zsiradékkal kikent, lisztezett tepsibe vagy muffin formába öntjük.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük (a formától függ). Én tepsiben sütöttem, ennek ellenére elég volt neki 35 perc.

Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, ízlés szerint porcukorral megszórva, vagy lekvárral tálaljuk.

Csodás reggeli volt egy kis habos, fahéjas lattéval
Köszönöm szépen a receptet, Hani!

6 megjegyzés:

  1. Guszta, nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Hmmm, szeretem a Lattét is, elfogadtam volna én is ezt a reggelit :)!
    Örülök, hogy ízlett ez a kissé érdekes ízvilágú süti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg jó kis reggeli volt, azóta ismételtem párszor :)

      Törlés
  3. Egyszer ki kellene nekem is próbálnom... nem tudom, miért félek tőle, pedig finom lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne félj tőle :) Finom szaftos kis kevert süti. De szerintem a fele cukkinit helyettesítheted almával ha félsz tőle.

      Törlés