Anyukám látta egy angol főzűműsorban, hogy egy finom húsragura krumplipürét raknak, majd sajtot szórnak rá, végül szép pirosra sütik. Úgy gondoltuk, hogy ez tökéletes hétvégi ebéd lenne. Szeretem az ilyesmi egytálételeket, különösen némi olaszos fűszerezéssel. Így az angol shepherds pie-hoz olyasmi ragut készítettünk, mint amit a lasagne al forno-ba szoktunk tenni és ennek az eredménye lett ez a csodafinom, tartalmas ebéd.
Nem mellesleg ez a finomság három rétegből áll: 1. husiragu 2. krumplis réteg 3. sajt, így kiválóan alkalmas arra, hogy benevezzem Tündi játékára, amely a hármas szám bűvöletében indult. A játék linkjét itt találjátok.
A raguhoz:
400 g darált hús (nálam sertés és marha vegyesen)
2 nagy fej hagyma
100 g bacon
3 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
1 kisebb cukkini (elhagyható, nálunk éppen volt itthon)
őrölt pirospaprika
5 evőkanál passata di pomodoro
1 dl vörösbor
őrölt pirospaprika
5 evőkanál passata di pomodoro
1 dl vörösbor
só, bors, oregano, bazsalikom, petrezselyem, babérlevél, esetleg chili ízlés szerint
A krumplis réteghez.
800 g krumpli
tej, vaj ízlés szerint (nálunk 3 dl tej és 50 g vaj ment a krumplihoz)
só ízlés szerint
opcionális: fehér bors és szerecsendió
20 deka reszelt sajt
A krumplikat megmossuk, megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörjük a vajjal és a tejjel. Megsózzuk, ha szeretjük a szerecsendiót, az csak jót tesz neki, különösen némi fehérborssal kísérve.
Ezután a ragu hozzávalóit vesszük kezelésbe. Mindent szép apróra vágunk. (Ezt természetesen azalatt is megtehetjük, amíg fől a krumpli.) Fogunk egy nagy serpenyőt és kevés olívaolajon a hagymát megdínszteljük, majd hozzáadjuk a szalonnát is és kicsit pirítjuk. Ezután jöhetnek a zöldségek, és a husi is. Pirítjuk, amíg mindenhol szépen kifehéredik a husi, és jó alaposan megfűszerezzük. Felöntjük a vörösborral és a paradicsommal és lefedve hagyjuk rotyogni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, (ha nem hőlégkeveréses, akkor inkább 200 fokra) egy nagy hőálló tálat kivajazunk, majd ebbe fogjuk simítani a rétegeket. Először a ragut, majd a krumplipürét, végül a sajtot. Ne spóroljunk a sajttal, nekem az a kedvenc részem :)
Betoljuk asütőbe és még kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha túlzottan barnulna a sajt, takarjuk le alufóliával.
Nagyon klassz így olaszosan is, nálunk nagy kedvenc a Shepherd's pie, főleg téli időszakban szoktam készíteni.
VálaszTörlésKöszönöm, nekünk is nagyon ízlett így biztosan lesz ismétlés.
TörlésÉn is kinéztem már hasonló receptet egy angol szakácskönyvben, csak még nem került sorra:) De istenien hangzik:)
VálaszTörlésSzerintem próbáld ki azt a receptet, mert csodafinom :)
TörlésNagyon szupi recept es valoban tokeletes a jatekra! Koszonom szepen!
VálaszTörlésÉn köszönöm a lehetőséget!
Törlés