2012. május 30., szerda

Cukkinis Quiche, vagy cukkinis pite, kinek hogy tetszik



Ismét pite készült a kis konyhámban és ezúttal is sikert aratott. Húsevő testvérkém éhesen szimatolt a levegőbe mikor hazaért, ám a cukkini szó hallatán alábbhagyott a lelkesedése. Persze ennek ellenére eltüntette a fenti emberes adag több mint negyedét és megjegyezte, hogy azért finom volt. Végülis a gombát már megszerettettem vele, úgy tűnik a cukkini sincs olyan messze a kedvelt ételek listájától.


Hozzávalók:

Pitetészta egy 28 cm-es piteformához:

300 g liszt - ebből 100 g teljes kiőrlésű
1 kávéskanál só
1 tojás sárgája
100 g hideg vaj, kis kockákra vágva
két evőkanál (kacsa)zsír
1 teáskanál tejföl (ha nem áll össze lehet több is)
3-4 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

1 egész tojás és egy tojásfehérje
2 dl tejszín
3 kis cukkini
1 nagy fej lilahagyma
két nagy gerezd fokhagyma
ha nem vegetáriánusoknak kézsül, akkor kb 100 g apróra vágott bacon
ízlés szerint só, bors
kevés francia, vagy olasz fűszerkeverék sem ront rajta

Mozarella vagy bármilyen reszelt sajt jól illik a tetejére.


Elkészítés:

Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd hűtőbe tesszük egy jó fél órára. Többet állhat nyugodtan, kevesebbet nem ajánlott. 

A töltelékhez megpucoljuk, majd tökgyalun (nagylukú reszelőn) lereszeljük a cukkiniket. Megsózzuk és hagyjuk hogy levet eresszen. 

Eközben megpucoljuk a hagymát és a fokhagymát és mindkettőt apróra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és enyhén megfonnyasztjuk őket. Az íz kedvéért némi szalonnát is kockázhatunk és piríthatunk rajta egy kicsit.

Egy kis tálban enyhén felverjük a tojást és a tojásfehérjét, hozzákeverjük a tejszínt, a borsot és az egyéb fűszereket.

Ha ezzel megvagyunk lecsöpögtetjük a cukkinit és a serpenyőben időközben kellemesen megpirult ízesítőkhöz adjuk. Lekapcsoljuk a tűzhelyet. 

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A piteformát kivajazzuk, majd belelapogatjuk a hideg tésztát. Kb. 15 percig elősütjük. 

A kihűlt töltelékben elkeverjük a tejszínes tojásos keveréket, majd egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Sajtot teszünk a pite tetejére, majd visszatoljuk a sütőbe és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már megpirult a tészta széle és a sajt a tetején.

Egy nekem való méretű szelet... persze aztán kettő lett belőle. Langyosan ellenállhatatlan...



14 megjegyzés:

  1. Negyedét?? Én a felét is el tudtam volna pucolni, olyan finomnak néz ki! :-)) El is mentettem a receptet, gratula hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Azért ez jó nagy adag ám :)

      Törlés
  2. Szerintem egy férfi simán megeszi a negyedét, mi öten vagyunk és 1 pitét simán elpusztítunk)) Nagyon jól néz ki, a cukkinisat én is szeretem, de a kislányom kedvence a brokkolis, a fiúknak meg lényegében mindegy, ha van benne pici bacon, sonka:)
    Nem vennéd le ezt a szóellenőrzést? Harmadszorra talán sikerül beírom, pedig nem rossz a szemem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igaz a férfiaknak nagyobb az étvágya mint nekünk :) A szóellenőrzés nélkül kicsit félteném a blogot, csúnya story keringenek a neten, bocsi :S

      Törlés
  3. Húha, ez nem semmi. Eddig ez a kedvenc pitém...:)

    VálaszTörlés
  4. Szép lett! A cukkini nálunk is nagy kedvenc, quiche-t leginkább szalonnával és hagymával készítek :), nem éppen diétás versio...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Lehet hogy nem diétás, de annál finomabb! :D

      Törlés
  5. Nekem mindhárom féle képpen tetszik:) A megnevezések és a fotó is! Annyira, hogy mentem is!

    VálaszTörlés
  6. Ó, ez nagyon jól néz ki! Nálunk 5 perc alatt elfogyott volna az egész! :P

    VálaszTörlés