2017. július 22., szombat

Narancsos ráksaláta




Ez egy nagyon finom és különleges, ünnepi előétel. A fénykép minőségéért bocsánatot kérek, anyukámnál készült ez a finomság és a kép is a szokásos felszerelés nélkül, de muszáj volt megörökítenem, hogy ne felejtsük majd el reprodukálni. A recept eredetileg valószínűleg Lajos Mari konyhájából való, anyukám egy kolléganőjétől kapta.

Hozzávalók 6 előétel adaghoz:
3 nagyobb narancs
1 evőkanál citromlé
só, őrölt fehér bors ízlés szerint
400 g apró (mélyhűtött) pucolt rák 
200 g kígyóuborka
pár szem retek
1 közepes fej lila hagyma
100 g majonéz
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál mustár
1/2 kávéskanál porcukor
2 evőkanál brandy
4-5 szál petrezselyem



Felforralunk 2 liter vizet egy kávéskanál sóval és beledobjuk a fagyott rákocskákat. Ha feljönnek a víz tetejére, leszűrjük és kevés olívaolajjal és a citromlével egy percig pirítjuk forró serpenyőben. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni. A legszebb rákok közül párat félretehetünk a díszítéshez, mi nem vacakoltunk vele.
A narancsokat megmossuk, (ha olyan szép kis salátás-tálkákat szeretnénk belőlük kreálni, mint a profik, akkor) deréktájban, cikcakkvonalban haladva késheggyel a közepükig bevágjuk, ha nem ragaszkodunk az extra látványhoz, akkor mint mi is, egyszerűen elfelezzük őket. Határozott mozdulattal kettébontjuk a narancsokat és kivájjuk a belsejüket. A narancskelyheket tálalásig hűtőben tároljuk.

Az uborkát és a retket megmossuk és kis kockákra vágjuk. A lila hagymát meghámozzuk, félbevágjuk, vékony karikákra szeljük. A kivájt narancshúst is felaprítjuk, a magokat eltávolítjuk, és az aprítás közben keletkező narancslét a majonézhez keverjük. A majonézhez adjuk a fokhagymát apróra vágva, a mustárt és a porcukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és belekeverjük az alkoholt. A majonézt és a zöldségeket, illetve a narancsot és a rákot összekeverjük.
Tálalás előtt levágunk a narancskelyhek aljából 1-1 vékony szeletkét, hogy ne dülöngéljenek a tányéron. Üregükbe halmozzuk a salátát, tetejüket petrezselyemmel, félretett rákkal, illetve zöldséggel díszíthetjük. Pirítóssal kiváló előétel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése