2015. február 1., vasárnap

Vaníliás keksz sütipecséthez




Még karácsonyra kaptam egy szuper sütipecsét készletet az én drága Hugicámtól. A káoszt az életemben jelzi, hogy egészen tegnap estig nem volt időm kipróbálni őket. Pedig igazán jópofa kis kekszeket lehet készíteni velük, méghozzá egyszerűen. A keksz alapreceptet az Ízmorzsák blogon találtam, ezt alakítottam át. Jól tartja a formáját a tészta, így bárkinek ajánlom aki kekszeket szeretne mintázni. 

125 g (puha) vaj
1 dl porcukor
2 ek barnacukor
2 csomag vaníliás cukor
fél kk só
1 tojás
1 (bio) narancs reszelt héja
1 kk fahéj
2 ek amaretto likőr, vagy narancslikőr
4,5 dl liszt



A vajat jó előre kivesszük a hűtőből. A puha vajat habosra verjük a cukrokkal és a sóval. Eldolgozzuk a tojással. Belereszeljük egy narancs héját, majd a lisztet és a fahéjat fokozatosan belekeverjük.A legjobb a tésztában, hogy nem is kell gyúrni egy kanállal is össze lehet állítani. Ha összeállt a mélyhűtőbe tesszük egy háromnegyed órára.
Ezután kicsit átgyúrjuk és lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Most már csak sütipecsételünk és szaggatunk. Kb. 8-12 perc alatt készülnek el, addigra sülnek tökéletesre, amikor már szépen érezzük az illatát és a szélük éppen barnulni kezd.

Két tepsinyi kekszet kapunk, ami fémdobozba zárva eláll jó sokáig, ha a reggeli kávé, vagy tea mellé nem esszük meg nagyon gyorsan.


4 megjegyzés:

  1. Nem vagyok nagy kekszrajongó, ennek ellenére mostanában állandóan azon jár az eszem, milyen jó lenne egy kis kekszet rágcsálni... ezért akadt meg a szemem a vaníliás kekszeden is. :) Klassz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igazi alapkeksz, ha arra vágysz próbáld ki :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik. Az a típus, amiből ha egyet eszel, valami hiányzik és minél többet falsz be annál finomabbnak érzed. :) Szóval gyorsan fogy.

      Törlés