2014. január 24., péntek

Kávés-Mascarponés Zsúrtorta

Ezt az egyszerű, de nagyon finom és meglepően könnyű kis tortát anyukám születésnapjára készítettem. Kezdőknek is ajánlom és hozzám hasonlóan elfoglaltaknak is, mert gyorsan megvan. Kicsit tiramisú torta hangulata van, de nekem a tiramisú egy más jellegű édesség, ezért nem is nevezem annak. Ez a torta kakaós piskótából és habkönnyű mascarponés krémből áll némi amaretto likőrrel és kávéval megbolondítva. Nem túl édes, inkább felnőtteknek való édesség. Sajnos fotózni nem volt sok időm, mivel ajándékba vittem, de higgyétek el sokkal finomabb, mint amilyen szép! :)



Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortaformához:

A kakaós piskótához:
4 tojás
2 evőkanál liszt
1 evőkanál keményítő
egy evőkanál kakaópor
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál amaretto likőr (esetleg rum)
csipet só

A mascarpone krémhez:
1 doboz (250 g mascarpone)
1 habtejszín (30%-os, 2 dl)
2 cs vaníliás cukor
1 evőkanál lefőzött kávé
1 evőkanál amaretto likőr
+ opcionális - 1 dl tejjel és egy evőkanál bourbon vaníliás pudingporral főzött puding egy evőkanál vajjal, vagy kókuszzsírral elkeverve (igazából ez azért került bele mert volt egy bontott csomag pudingporom)

A locsoláshoz:
1 dl hosszúkávé
1 evőkanál amaretto likőr
1 kávéskanál (barna) cukor

Díszítéshez:
fél tábla feketecsoki

Először a piskótát sütjük meg. Ehhez  a tojásokat szétválasztjuk, egy tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A lisztet, a keményítőt és a kakaóport átszitáljuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral és a likőrrel egy másik tálban szintén habosra keverjük. A sárgájahabot óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe és három részletben óvatosan belekeverjük az átszitált lisztes keveréket is.

Amíg a piskóta sül (kb. 30-35 perc egy ilyen pici formában) kényelmesen lereszelünk egy fél tábla feketecsokit a díszítéshez, főzünk egy kávét és elkészítjük a krémet. Ehhez a tejszínt fokozatosan adagolva a mascarpone-hoz habverővel nagyon alaposan habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrokat a kávét és az amaretto likőrt is. 

A piskótát hagyjuk kihűlni, kettévágjuk, majd mindkét lapot meglocsoljuk 1 dl feketekávéval, amibe előzőleg amarettót és barna cukrot kevertünk.

Tovább tartott leírni, mint megcsinálni. az ötletet itt találtam, de aztán eltérő ízlés, kísérletezőkedv és hűtő-tartalom okán persze más sült ki belőle.

5 megjegyzés:

  1. Engem meggyőztél! ;-) Isten éltesse Anyukádat!

    VálaszTörlés
  2. Örülök neki! És köszönöm az ünnepelt nevében is :)

    VálaszTörlés
  3. De jól hangzik, kávé és mascarpone csak jó lehet és sokszor szebb az egyszerűbb torta, mint a túldíszített:) Anyukádnak boldog szülinapot kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Szerintem is jó páros. A díszítésnek pedig sajnos nem vagyok mestere, így nálam általában jobb ha egyszerűen oldom meg :D

      Törlés
  4. Nagyon finom lehet, tetszik. Milyen jó lenne most vacsi után egy kis szeletke belőle...

    VálaszTörlés