2013. november 1., péntek

Chilis bab, az egyszerű és nagyszerű


Nagyon szeretem a chilis babot, enyhén csípősen jó sok hagymával és darált husival. Kis saláta mellé és máris megvan a tökéletes ebéd, vagy vacsora. Jó gyorsan elkészül, nagyon egyszerű és jól eláll. Mi mást várhatunk egy ételtől? Ja a hűvös időben kiválóan melegít is.

Hozzávalók 4 személyre:
400 g darált husi (sertés, marha vagy pulyka is lehet)
200 g lecsöpögtetett konzerv vörösbab
1 fej lilahagyma
200 g kukorica
A fűszerek:
késhegynyi őrölt kömény
kevés római kömény
1fél chili paprika, felaprítva (vagy egy kávéskanál chili por)
1 teáskanál édes pirospaprika
só, bors ízlés szerint
friss petrezselyem

2,5 dl víz, 1 dl vörösbor

A darált husit egy nagy serpenyőben kevés olajon fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát és fűszerezzük. Hozzáadjuk a konzerv babot és a kukoricát (az nálam fagyasztott, mert a konzerv kukoricában tök fölöslegesen cukor is van), kicsit még pirítjuk, majd felöntjük 1 dl vörösborral és 2,5 dl vízzel.

Felforraljuk, majd megkóstoljuk és utánfűszerezünk, ha valamit kevésnek érzünk. Még kb 10 percig főzzük közepes lángon és készen is van. Ha túl híg, még főzzük egy darabig, amíg besűrűsödik, ha kevésnek érezzük a levet önthetünk hozzá még bort, vagy vizet. Ha túl csípős, akkor esetleg egy kis tejet is, és egy kávéskanálnyi barna nádcukor is finom ízt ad neki.

Megszórjuk friss petrezselyemmel és friss kenyérrel, vagy tortillával és zöldségekkel tálaljuk.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki:) A fiúk nagy kedvence nálunk, én annyira nem kedvelem, de azért a házilag készültet mindig megkóstolom. További szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! régen én sem voltam oda érte de mostanában a saját készítésűért már egészen rajongok :) Neked is további szép hétvégét, bár már nem sok van hátra.

      Törlés
  2. Mi is szeretjük, bár csirkemellből inkább és rizzsel, de guszta a fotón!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jé rizzsel, na úgy még sosem jutott eszembe. De nem lehet rossz :)

      Törlés