2013. október 5., szombat

A legfinomabb házi kakaós csiga


Isteni illatos, puha, nagyon kakaós és másnap is ugyanolyan finom kakaós csiga receptet osztok meg veletek. Egy ügyes kolléganőm kísérletezte ki, és még a sütésben is közreműködött, így nekem már igazán nem volt nehéz dolgom.


Hozzávalók két tepsi (tizennyolc darab szép nagy tenyérnyi csigához)

A tésztához:
1,5 kocka élesztő
5 evőkanál cukor
1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
900 g liszt
3 evőkanál olaj
3 tojás sárgája
másfél teáskanál só
kb 4,5 dl tej
+ opcionális: reszelt citromhéj

A töltelékhez:
5 evőkanál holland kakaópor
9 evőkanál porcukor

+ 150 g olvasztott vaj

Ha kenyérsütőgéppel kevertetjük ki a tésztát, nagyon egyszerű dolgunk van. A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben az üstbe pakoljuk és dagasztóprogramra tesszük, majd a kész tésztát áttesszük egy nagy tálba, letakarjuk és kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Kenyérsütőgép híján az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk, egy nagy tálba szórjuk a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Három tojást szétválasztunk, és a sárgákat hozzáadjuk a liszthez, majd végül az olajat és az élesztős tejet és közepesen lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Ne legyen ragadós, ha kell, tegyünk még hozzá lisztet, ha pedig túl kemény, dagasszunk még hozzá tejet.

Ha ezzel megvagyunk letakarva hagyjuk duplájára kelni. Ezt követően kilisztezett felületen centi vastag téglalappá nyújtjuk, és megkenjük olvasztott vajjal. A kakaóport elkeverjük a porcukorral és jó vastagon megszórjuk vele a tésztát. (Az egészet szórjuk rá nyugodtan, nem lesz sok.)

Szorosan feltekerjük és kb. két centis szeletekre vágjuk a tekercset. Sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezzük őket, majd olvasztott vajjal a csigák tetejét is megkenjük és hideg sütőben kezdjük sütni. 160-170 fokon készre sütjük. 


8 megjegyzés:

  1. Igazán jól néz ki, biztosan nagyon finomak lettek!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek lettek:) Nálunk nagy kedvenc a kakaós csiga, ebből biztos sok lesz, én 60 dkg liszből szoktam sütni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) 18 darab lett, de 7 emberre készült, szóval gond nélkül elfogyott :)

      Törlés
  3. Igazán szépek, nem kis munka, de érdemes elkészíteni, mert naaagyon finom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek :) Bár szerintem annyira nem munkás, csak ki kell várni a kelési időt :)

      Törlés
  4. Jó nagy mennyiséggel készítetted. De tényleg olyan jól néz ki, látszik, hogy jó puha, és a kakaós tölteléket sem sajnáltad belőle. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, hát én úgy szeretem, ha jó kakaós. Nagyon fincsi, úgyhogy nem volt problémás ekkora adagot eltüntetni, de felezve is ki lehet próbálni :)

      Törlés