2013. szeptember 21., szombat

Nutellás csiga


Ígértem, hogy megmutatom mit lehet még készíteni a múltkori hot-dog kifli tésztájából. Nekem maradt egy kis plusz tésztám legutóbb, mert csak nyolc darab virslim volt és mivel semmi sem veszhet kárba, gondoltam kirpóbálom csigának. Mennyei lett, úgyhogy legközelebb direkt édes csigának is készül, annyi, hogy akkor kicsit átvariálom majd a tésztát. Mutatom is hogyan.


Hozzávalók:

1 egy teáskanál só
másfél evőkanál cukor
fél citrom reszelt héja
2,2 dl tej
375 g liszt (ebből 50 g kukoricaliszt)
fél kocka/25 g élesztő

tölteléknek: nutella, vagy fahéjjal elkevert szilvalekvár, esetleg kakaó és cukor keveréke (ez utóbbi esetben vajazzuk is meg a tésztát)
1 felvert tojás a tészta megkenéséhez

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalóival együtt rugalmas tésztát gyúrunk (vagy a kenyérsütőgéppel gyúratunk), és duplájára kelesztjük, nálam ez kb. másfél órát vett igénybe. A kész tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra. Alaposan megkenjük a kívánt töltetékkel, a képen látható csigák esetében ez nutella volt, szorosan feltekerjük és kb másfél centi vastag szeletekre vágjuk.

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, ha lekvárral töltöttük és nem túl édes, szórhatunk egy kis nádcukrot is a tetejükre, majd  20 percig pihentetjük és hőlégkeveréses előmelegített sütőben 200 fokon szintén kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.


1 megjegyzés: