2013. szeptember 7., szombat

Házi kürtöskalács



Nincs is jobb dolog, mint egy napsütötte szombat délelőtt vagy délután kimenni a kertbe, megrakni a tüzet és kürtőskalácsokat sütni rajta. Ez volt az első próbálkozásom a kürtőskalácssütéssel és rögtön tökéletesre sikerült. Nagyon örültem is neki.


Hozzávalók: (négy szép nagy darab lett belőle, ha nagy csapat gyűlik össze lehet rögtön dupla adagot készíteni)

500 g liszt
1 tojás
50 g szobahőmérsékletű házi zsír (esetleg vaj)
50 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
2,5 dl langyos tej
fél kocka élesztő
1 csipet só

További kristálycukor, és fahéj, vagy kakaó a szóráshoz.


Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztbe beleszórjuk a cukrot és sót. Egy mélyedést készítünk a közepébe. Beleütjük a tojást, egy evőkanál rumot teszünk bele, majd beleöntjük az élesztőt és belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját. Összegyúrjuk a hozzávalókat és nagyon alaposan kidagasztjuk a tésztát. (Ezt a műveletet elvégezheti helyettünk a kenyérsütőgép is.) Ha készen vagyunk lefedjük és egy jó órát hagyjuk kelni. Megkérjük a közelünkben tartózkodó férfiakat, hogy készítsenek nekünk jó kis parazsat  a kerti grillsütőn. Két ökölnyi darabokat tépünk a tésztából és keskeny hosszú rúddá sodorjuk. A formát beolajozzuk. Szorosan feltekerjük a tésztát a kürtőskalácssütő formánkra és a végeket összecsipjük, hogy le ne csússzon a tészta és a rudat hozzáütögetjük a munkafelületünkhöz, hogy szépen egyenletesen lelapuljon. Beolajozzuk kívül is a tésztát és alaposan megszórjuk kristálycukorral. A parázs fölött a kerti grillen néha megforgatva szép pirosra sütjük, majd ugyanígy járunk el a többi tésztával is. Ha egyszerű lefelé ütögetéssel nem jönne le a kalács, akkor egy keskeny pengéjű késsel fel lehet lazítani. Még melegen beleforgathatjuk fahéjba, vagy kakaóporba is.

Frissen melegen egyszerűen ellenállhatatlan. Illatos, kívül ropogós belül puha. Mindenkinek ajánlom.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik így hogy kimentetek a szabadba és ott sütöttétek. Képzeld én a konyhában a sütőben sütöttem megizzadtam de sikerült. Nem most csináltam. Nagyon guszta lett a kalácsod és biztos nagyon finom. A szomszédaid nem álltak sorba érte?:-)) Biztos kellemes illatok terjengtek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sütős verziót is kipróbálom majd egyszer télen, de most olyan szép idő volt. Tényleg nagyon finom volt :) Örülök, hogy tetszik. Nem voltak épp a környéken szomszédok, akkor biztos meg kellett volna védeni :D

      Törlés
  2. Nagyon szuper, gyönyörűek lettek:) A sütőben szoktam én is, vagyis grillezni szoktam benne, de a szabadban sült sokkal finomabb:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ügyes vagy, irtó guszta, picit irigykedek is, nekünk az első sütés totális kudarcba fulladt, családi dráma lett belőle :-D ami már csak így utólag vicces.... :-D a második egy fokkal jobb volt, de nem az igazi. Nagy fákat vettünk, a grillezőnkhöz a kisebb kellett volna, és nem sült meg rendesen. De újra neki fogok futni, most megint kedvet kaptam hozzá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szegény. Az én fám is nagy, de csak ez az egy van belőle, viszont semmi baj nem volt vele. Lehet azért, mert ezen a grillen elég közel lehet a faszénhez. Szerintem bátran próbáld meg még, de csak a család barátságosabb tagjaival :D

      Törlés
  4. Hogy Neked milyen jó kis szerkezeted van, irigyellek ám, tudod? Nagyon szép kalácsokat sütöttél!!! Nyami. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! A sütőfát egy barátnőmtől kaptam előtte én sem láttam ilyet.

      Törlés