2013. május 19., vasárnap

Sajttorta eperöntettel



Születésnapomra készítettem ezt a sajttortát és kicsit aggodalmasan lestem a végkifejletet, hogy mi is lesz belőle, látványra ugyanis meglehetősen furcsára sikeredett szegényke. Az íze viszont finom volt. Beastie blogján találtam az alapreceptet, New York Cheescake néven és mivel már régóta terveztem sajttortát sütni, úgy gondoltam a saját születésnapomon nyugodtan kísérletezhetek vele. Átalakítottam a receptet 26 cm-es kapcsos tortaformához, úgy gondoltam az is bőven elég lesz, és igazam lett. Kissé tömény a torta így, hogy mascarponét használtam, de egyszer mindenképpen kipróbálom majd rendes sajtkrémmel is. Az eperöntetre viszont nem lehetett panasz. Csodafinom volt, enyhén savanykás és remekül kiegészítette a tortát.


Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához:

12 db győri édes zabfalat (vagy kb. 160-170 g teljes kiőrlésű keksz)
1 ek barna (nád)cukor
60 gr olvasztott vaj

750 g mascarpone
egy fél citrom reszelt héja
egy kevés citromlé
1 cs vaníliás cukor
170 g barna (nád)cukor
csipet só
4 tojás 2 tojás sárgája
60 ml sűrű tejföl
kevés olvasztott vaj a formához

Hozzávalók az eperöntethez:

250 g tisztított eper
1 ek barna (nád)cukor
1 ek citromlé

Először a kekszalapot készítjük el. Ehhez a kekszeket késes aprítóba tesszük, és morzsa állagúra daráljuk. Felolvasztjuk a vajat, majd össze keverjük a keksszel és egy kevéske barna nádcukorral. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral és egyenletesen belenyomkodjuk az aljába a kekszet. 150 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel negyed óra alatt megsütjük.

Kivesszük az alapot a sütőből és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.

Nagy keverőtálba tesszük a mascarponét. Gépi habverő segítségével elkezdjük a krémet felverni. Hozzáadjuk a cukor felét, alaposan eldolgozzuk, majd belekeverjük a cukor másik felét, a sót, a citromlevet, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot (lehetőleg Bourbon-t) tejfölt s ismét alaposan összekeverjük az egészet.

Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, majd amint elkevertük, a többi tojást is, kettesével.  Eddigre már szépen elfáradt a karunk, de készen vagyunk a munka oroszlán részével.

Olvasztott vajjal kikenjük a tortaformánkat anélkül, hogy a keksz alaphoz érnénk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A keksz alap tetejére kanalazzuk a sűrű krémet. A formánkat rátesszük egy tepsire, mert a kapcsos forma hátránya, hogy egy kicsit tud ereszteni. Tíz percig sütjük ezen a magas hőfokon. Nekem nagyon gyorsan megbarnult a teteje ezért alufóliával lefedtem, de kár volt, mert kicsit ráragadt a süti tetejére és így nem lett szép. Szóval ez esetben inkább tíz percnél kevesebb ideig sütném legközelebb a magas hőfokon. Majd anélkül, hogy kinyitnánk a sütő ajtaját, visszavesszük a hőmérsékletet 95 fokra és kb. további 90 perc alatt készre sütjük.

Ha elkészült, kivesszük a sütőből és hagyjuk a formában teljesen kihűlni. Fóliába csavarva legalább 3 (szerintem inkább legalább 5-6) órára betesszük a tortát a hűtőbe, de másnap reggelre még finomabb lett, úgyhogy lehet célszerű, a tortát előző nap elkészíteni.

Eperöntettel tálaljuk, ami a következőképpen készül:

Az epret megmossuk, megtisztítjuk s a felét kis darabokra vágjuk. Serpenyőbe tesszük (én kerámiabevonatosat használtam, ezt ajánlom is hozzá mert nem ragad bele a cukor), citromlével és barna nádcukorral ízesítjük. Tíz percig, közepes lángon főzzük az eperdarabkákat. Ha ezzel megvagyunk összeturmixoljuk az öntetünket. Amíg hűl, a maradék epret is felkarikázzuk, majd összekeverjük az öntettel és készen vagyunk. Nagyon, de nagyon jól passzol a sajttortához, vagy bármi máshoz. 

Ezzel az eperöntettel kínáljuk.

5 megjegyzés:

  1. Isten éltessen nagyon sokáig születésnapod alkalmából! A tortád nagyon finom lehetett, guszta! Imádom az epret! Sajttortát még eddig nem készítettem pedig nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Én is imádom az epret és a sajttorta sem ront rajta :D

      Törlés
  2. Nagyon guszta, igen finom lehet...:)

    VálaszTörlés
  3. Isten éltessen szülinapod alkalmából! :)
    A torta nagyon is jól néz ki, és szuper a recept, nagyon finom lehet(ett)... ;-))

    VálaszTörlés