2013. január 27., vasárnap

Sörkifli


A sörkifli nagy kedvenc a családban. Magában, sajttal, vagy virslivel töltve, mindenképpen csodafinom harapnivaló. A két tepsi pillanatok alatt ki szokott ürülni. Tartalmas levesek mellé kiváló kísérő, de nagyon szeretjük csak úgy egymagában is. Most vacsorára készült.

Nem mondhatjuk bonyorult finomságnak, vagy díszítést igénylő receptnek, ennek ellenére úgy gondoltam ezt készítem a sad aktuális fordulójára, aminek a témája "Csavard fel a ....!" Mivel a kifliket csavarni kell remélem megfelelek a feltételeknek.

A recept sokszorosan kipróbált, mindenkinek ajánlom. Nálunk ez "A" sörkifli. Imádom, ahogy az alja ropog, a belseje finom puha, és csodásan ki lehet tekerni falatozás közben.


Hozzávalók:

500g liszt
1 kocka élesztő
1 evőkanál cukor
1 dl tej
1 kk só
Annyi langyos víz, amennyit felvesz (nálam kb 2 dl volt)

kevés olvasztott vaj, majd sós víz a kenéshez
opcionális hozzávalók: sajt, és vagy virsli a töltéshez, szezámmag, zöld fűszerek

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd négy gombóccá görgetve a tésztát tíz percet letakarva pihentetjük. Lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk. A gombócokat egyenként kerekre nyújtjuk és nyolc cikkre vágjuk a köröket.

Megkenjük őket olvasztott vajjal, ha akarjuk megtöltjük őket, majd feltekerjük kifli alakúra. A kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezve a sörkifliket lanygos sós vízzel átkenjük őket. A kenést húsz percenként megismételjük, összesen 3 szor. A második kör után előmelegígtjük a sütőt 220 fokra. 200 fokon sütjük őket készre.

Szezám maggal, reszelt sajttal vagy zöld fűszerekkel "díszítethető" az utolsó sós-vizes kenés előtt.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! A napokban csináltam én is még nem is tettem fel a blogra, hasonló a receptem. Valóban nagyon finom !

    VálaszTörlés
  2. Na, most jót nevettem saját magamon, mert én azt hittem a neve alapján, hogy sörrel készül :D
    Van hasonló receptem, csak másképpen hívják, tényleg pillanatok alatt fogy, olyan finom, sajttal szoktam megszórni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kb. 5 éve sütöttem először, a barátommal. Anyukájától van a recept és én is csak néztem hogy kilfli sörrel, vagy mi a fene? :) De szerintem inkább azért kapta a nevét, mert jó lehet sörharapónak is.

      Törlés
  3. Azt hittem én is, hogy sörös a tészta, de sör nélkül is nagyon finom lehet:) Minden mennyiségben elfogy nálunk is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi ketten ettünk meg két tepsit :D Azt hiszem legközelebb dupla adag lesz :D

      Törlés
  4. Szépek, finom lehet, és tényleg nem bonyolult az elkészítése!

    VálaszTörlés
  5. De jók! Főleg a magosak! Nagyon guszták!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! A szezámmagos-snidlinges nekem nagyon ízlett, de a férfiaknál a virslis a favorit.

      Törlés
  6. Szuper magos finomságok, igazi sörkorcsolyák! :)
    Remélem az én fordulómra is készítesz valami finomságot! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még sosem ettem sütinyalókát, de majd igyekszem kitalálni valamit. :) Gratulálok a háziasszonysághoz!

      Törlés
  7. Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is tetszik. Régen jártál nálam, már hiányoltalak :)

      Törlés