2012. augusztus 20., hétfő

Borsóleves egyszerűen és finoman - Anya receptje


Ez az egyik kedvenc levesünk a tesómmal gyerekkorom óta. Anyukám nem nagyon szokott főzni, de a borsólevese az nagyon finom és gyakran is készül. Roppant egyszerű zöldséges levesről van szó, abszolút kezdőknek való recept. Ideje volt már leírnom, hogy én is el tudjam készíteni, ha szeretném. Sajnos nem túl fotogén, (egyébként sem vagyok valami jó fotós...) de elvből nem teszek fel ételt kép nélkül, így a tányéromat azért lefényképeztem.



Hozzávalók:

400 g borsó
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 fej hagyma
1 krumpli
kevés olaj
2 evőkanál liszt
víz
fűszerek: pirospaprika, őrölt kömény, fehérbors, babérlevél, két leveskocka, petrezselyem
nokedli, vagy csipetke, mi az előbbivel szeretjük jobban

A répákat felkarikázzuk, a hagymát megpucoljuk. Egy közepes lábasban kevés olajon a zöldségeket kicsit megpároljuk. Ha megráncosodott a borsó rárakunk kb. két csapott evőkanál lisztet két mokkáskanál pirospaprikát és egy kevés őrölt köményt. Ezzel is egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük egy nagy pohár hidegvízzel és elkeverjük. Így nem lesz csomós. Ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. (Anyukám szépen a csap alá tartotta a lábast így nem volt alkalmam mérni, de szerintem kb. 2,5 liter lehetett.) Teszünk bele leveskockát, ízlés szerint babérlevelet, fehérborsot, petrezselymet. Aki szereti még tehet bele bármilyen zöldfűszert.

Közepes lángon hagyjuk főni. Amikor már nagyjából kész van, kikeverünk egy tojásból egy kevés nokedlitésztát és a levesbe szaggatjuk. Ha feljött a tetejére, már kész is.

8 megjegyzés:

  1. Imádom én is a borsólevest és nokedlivel szoktam készíteni hasonlóan. Nagyon guszta, hiába mondod hogy nem fotogén?:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Szerintem is nokedlivel a legjobb :)

      Törlés
  2. Szeretem a borsólevest, főleg a kertből szedett friss, zsenge zöldségekből...
    Nincs ezzel a fotóval semmi baj, szép. A tányér is, a leves is... és ahogy látom, kint ettetek a teraszon/erkélyen, úgy még jobban esik az étel. :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabi! Most csak fotóztam az erkélyen, mert NAGYON meleg volt, de egyébként én is szeretek ott enni. Olyan hangulatos :)

      Törlés
  3. Én ugyan nem szeretem, de a tesóm és párom nagy kedvence a finom borsóleves, nekik szoktam néha-néha főzni...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendes vagy.Én bevallom, még nem főztem olyan ételt, amit nem szeretek.

      Törlés
  4. Méghogy nem fotogén? Ezerszer inkább, mint a mi levesünk, ami a 40 fokban egyszerűen megbuggyant hűlés közben :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj szegények :( Remélhetőleg már nem sokáig tart a hőség.

      Törlés