2012. június 1., péntek

Félbarna házi kenyér



A Takarékos konyha blogon láttam tegnap ezt a nagyon ígéretes receptet. Egy leheletnyit átalakítottam, különös tekintettel arra, hogy nem volt itthon egy sima fehérlisztem sem, így született ez az igen finom kenyér. Könnyű, laza szerkezetű, ropogós héjú, ízletes, bár kissé (sajnos) formátlan darab került ki a kezeim közül, meglepően kevés munkával. Az átlagos kenyérreceptekhez képest ez gyorsan megvan és ha az embernek van egy kenyérsütőgépe, ami még a dagasztást is elvégzi helyette kifejezetten egyszerű is. Íme a legújabb kedvenc kenyér receptem:

Hozzávalók:
25 g élesztő
1,5 dl langyos víz
1 teáskanál méz
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
250 g rétesliszt 
1 teáskanál sikér (elhagyható, de lazább vele a kenyér)
1 dl. tejföl, 
2 ek. olaj,
1 tk. só, 

kevés olaj a forma kikenéséhez.


Elkészítés:

A langyos vízben elkeverjük az élesztőt és a mézet. 

A kenyérsütőgép üstjébe öntjük, majd a fenti sorrendben az összes többi hozzávalót is betöltjük és dagasztóprogrammal kidolgoztatjuk a tésztát. Hagyjuk kelni kb. háromnegyed órát. 

Gép hiányában. A hozzávalókat egy nagy tálba öntjük, a végén az élesztős vizet is bele tesszük és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Letakarva meleg helyen kelesztjük szintén kb. 45 percet. Lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk a tésztát, majd a kívánt alakra formázvaenyhén kiolajozott hőálló tálba tesszük. Letakarjuk és még fél órát kelesztjük. 

Ezután én az eredeti receptnek megfelelően éles késsel bevagdoshatjuk (ezt a lépést legközelebb kihagyom, mert kissé összesett a tészta) és az előmelegített sütőbe tesszük. 180 fokon egy óra alatt készült el a friss házi kenyér. 

Mikor kivesszük a sütőből enyhén spricceljük meg vízzel, majd egy tíz percre tiszta konyharuhával takarjuk le, hogy kicsit visszapuhuljon a héja. 

Langyosan már megvághatjuk, tovább úgysem lehet kibírni, annyira finom illata van...


4 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök hogy elkészítetted és ízlik! Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Sokkal finomabb volt, mint amilyen szép :)

      Törlés
  2. Szép lett! Egy ideig én is kísérleteztem a mézes-olajos variációkkal, de nem igazán jött be. Aztán rátaláltam a dagasztás nélküli kenyérre, azóta, csak így sütök kenyeret, így

    http://relaxotour.blogspot.hu/2011/01/kenyer-no-knead-bread.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!jól nézett ki a dagasztás nélküli kenyered. Én is sütöttem már hasonlót kis kukoricaliszttel bolondítva:
      http://edeskonyha.blogspot.hu/2012/04/egyszeru-dagasztas-nelkuli-hazikenyer.html

      Törlés