2012. május 11., péntek

Újabb tökéletes pogácsa - ezúttal maradék krumplipürével és túrófélével




Tekintettel a múltkori leveles krumplis pogácsám hatalmas sikerére és a maradék krumplipürére, úgy döntöttem, ismét sütök. (Na jó, folyamatosan kaptam a kérdést, hogy mikor lesz krumplis pogi, úgyhogy lehet inkább ez volt a motiváció.) Mivel mostanában rengeteg pogit sütöttem és mind jól sikerült nagy bátran úgy gondoltam, hogy a múltkor közzétett receptet alapul vége, de aránylag szabadon variálva fogok pogácsát sütni. Jól tettem. Fantasztikusan puha, foszlós tésztájú, szépen levelesedő pogikat kaptam. Még egy előnye, hogy formázva fagyasztható, tehát ha van hely a mélyhűtőben készíthetünk dupla adagot (persze anélkül is, tekintve, hogy gyorsan fogy).
Íme a recept és a fotók.

A kedvenc képem. Ezen látszik igazán, milyen könnyű, laza szerkezetű a tészta

1,5 dl tejben felfuttatott fél kocka élesztő
1 dl olaj (nálam mogyoróolaj)
100 gramm cottage cheese (helyette mehet túró, vagy még több krumplipüré, ez utóbbi esetén egy kicsit kevesebb olajat tegyünk a tésztába, hiszen a krumplipürében is van zsiradék)
kb. 200 g maradék krumplipüré
450 g liszt- ebből 100 g teljes kiőrlésű tönköly, 150 g rétesliszt, a többi sima fehérliszt (BL55)
2 kávéskanál só
fél kávéskanál cukor
kevés olvasztott szobahőmérsékletű zsír a kenéshez
Tojás a tetejére

A hozzávalókat a fenti sorrendben a zsír és a tojás kivételével ezúttal is a kenyérsütőgépbe pakoltam dagasztóprogramra. Miután szépen megdagasztotta és duplájára kelt kivettem és enyhén lisztezett felületen egy centi vastag téglalappá nyújtottam. Vékonyan megkentem olvasztott kacsazsírral.

A tésztát a kétharmadáig ráhajtottam a hosszabbik felére, majd a maradék egy harmadot visszahajtottam. Ezt a részt is megkentem vékonyan zsírral, majd


félbehajtottam. A kis csomagot tiszta konyharuhával letakartam és békén hagytam negyed órát, addig rendet tettem a konyha többi részében.



Ezt a folyamatot kétszer megismételtem, majd kb. másfél centisre nyújtottam a pogácsatésztát és mivel nem volt időm szaggatni pizzavágóval gyorsan berácsoztam, majd négyszetekre vágtam a tésztát. A tetejét megkentem tojással, majd hideg sütőbe tettem. 

Kétszáz fokra állítva 25 perc alatt készült el. Az utolsó 5 percben lejjebb vettem 180 fokra, hogy ne égjen meg a teteje.



Legközelebb megmutatom, milyen finomság készíthető még ebből a tésztából.

10 megjegyzés:

  1. Te sem tétlenkedtél mióta nem tudtam feléd jönni... :)
    Ez tényleg nagyon pihe-puhának néz ki! Dobsz egyet? Naaa, csak egyet!!! :P

    VálaszTörlés
  2. Te sem tétlenkedtél, mióta nem tudtam feléd jönni...
    Ez tényleg pihe-puhának néz ki. Dobsz egyet?? Naaa, csak egyet!!! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom nagyon szeretnéd hogy kétszer is jött az üzi :D Repül, csak győzd elkapni :D

      Törlés
  3. Egy jó pogácsa aranyat ér :-)) Látszik, milyen könnyed, légies, foszlós, eeeeeeez igen!

    VálaszTörlés
  4. Egy finom, pillekönnyű pogácsára mindig vevő vagyok:) Gyönyörűek lettek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is, de tényleg bármikor :D Köszönöm, szépen.

      Törlés