2014. január 17., péntek

Ünnepi borleves


Ez egy igazán egyszerű ünnepi fogás, persze kizárólag felnőtteknek. Nálunk már egy ideje nincs gyermek a családban, így évek óta ezt a finom levest készítjük karácsonykor. Most is még az ünnepek alatt készült, de más alkalomra is ajánlom. Kellőképpen különlegessé varázsol bármilyen menüsort.


Hozzávalók 6 csésze borleveshez:
3 tojás sárgája
1 kezeletlen citrom, vagy lime reszelt héja (idén csak lime-ból találtam kezeletlent, de ezentúl mindig azzal készítem a borlevest, mert szerintem sokkal pikánsabb, különlegesebb tőle)
2 csomag vaníliás cukor
1 rúd fahéj
pár szem szegfűszeg
50 g cukor
késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg
egy üveg (7 dl) félédes tokaji furmint (aki nagyon szereti az édeset, az valamilyen édes tokajit használjon, de nekem az már túlzás)
1 csésze víz


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat használjuk most csak fel ehhez a recepthez. A három tojás sárgáját habosra keverjük a cukrokkal, az őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, a lime lereszelt héjával és egy dl borral. A megmaradt  bort egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk az egy csésze vizet, a fahéjrudat és a szegfűszeget és felforralom. Rövid ideig forralom (kb. 5 percig) majd takarékra állítjuk a tűzhelyet és belekerjük a cukros tojássárgákat. Folyamatosan kevergetve melegítjük még, de ne engedjük felforrni. Ha kicsit besűrűsödött, akkor készen van. Forrón, csészékbe szedve tálaljuk.

2014. január 11., szombat

Vaníliás csiga


Ez a vaníliás csiga az egyik kedvenc nagymama-féle süteményem. Állítólag putnoki rétesnek hívják, de rétesre nem hasonlít, viszont egy finom puha kelt csigára már igen. Gyerekkoromban sokszor készült, mostanában viszont a mama sajnos ritkán süt ilyet, így elkértem a receptet, hogy én is tudjam reprodukálni. Szerintem zseniális sütemény. Nem túl bonyolult, kevés dolog kell hozzá és másnap is finom puha. Reggelire csak úgy magában vagy tea, kávé mellé tökéletes.


Hozzávalók:

1 liter liszt (igen, a mama tényleg litert írt, nem kilót)
3 tojás sárgája
csipet só
1 nagy bögre tej
1 csomag vaníliás cukor
2-3 dkg élesztő

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a három tojás sárgáját a csipet sót és az élesztős tejet, majd rétestészta lágyságú tésztát készítünk. Letakarjuk, amíg kikeverjük a krémet.


10 dkg puha vaj
10 dkg vaníliás porcukor,
1 - 2 tojás sárgája

A fenti hozzávalókat összekeverjük.

A tésztát késfoknyi vastagra kinyújtjuk, a krémet rákenjük és feltekerjük, mint a rétest, majd 2 cm szélesre felvagdaljuk, és élére állítva tepsibe rakjuk. Fél óráig kelni hagyjuk. 180 fokra előmelegített sűtőbe tesszük.
Ha félig kisült, 1 bögre cukrozott langyos tejjel meglocsoljuk, és újból sütőbe téve szép világosra sütjük.

Vaniliás porcukorral meghíntve tálaljuk.

2013. december 24., kedd

Békés, Boldog Ünnepeket!


Békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag, szerencsés új esztendőt kívánok minden kedves olvasómnak!



2013. december 19., csütörtök

Karácsonyi díszek szódabikarbónából és keményítőből



Kis kreativitással olcsón és egyszerűen lehet szép, csillogó hófehér karácsonyfadíszeket készíteni. Aki szereti a saját kezűleg készített ajándékokat, illetve díszeket, hófehér karácsonyfát szeretne, esetleg ajándékkísérőként unja a megszokott kártyákat, bátran próbálja ki ezt a módszert. Az ötletet itt találtam.


Hozzávalók:

1 egység kukoricakeményítő
2 egység szódabikarbóna
1,25 egység víz


(Nekem rögtön dupláznom kellett, mert véletlenül a két egységet szoroztam be 1,25-el, ilyen az én formám :D )


A fenti hozzávalókat csomómentesre elkeverjük egy lábasban (esetemben 3 dl kukoricakeményítőt, 6 dl szódabikarbónát és 3,75 dl vizet), majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzni kezdjük. amikor sűrűsödni kezd, akkor jön a kéz erősítés része a dolognak, egészen addig keverjük, amíg egy sűrű krumplipüré állagot nem ér el a dolog. Ezután kikaparjuk egy tányérba és alufóliával befedjük (azonnal, különben kiszárad. Ha véletlenül mégis kiszáradt, akkor azt a részt vágjuk le, mert az már nem lesz olyan szép sima csillogó felület.) Hagyjuk kihűlni. Ezt követően kinyújtjuk olyan 4 mm vékonyra és kiszaggatjuk karácsonyi formákra. Mintázható szépen pl csipkedarabnak a "tésztába" nyomásával. A karácsonyfa díszeinknek ne felejtsünk el akasztónak is lukat fúrni.

Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy szobahőmérsékleten hagyjuk szépen kiszáradni (kb 1 nap).



2013. december 11., szerda

Pattogatott kukorica mikró nélkül


Történt egyszer, hogy kedves kis mikrohullámú sütőnk 10 másodperc után szépen füstölni kezdett. Áramtalanítás és némi idegeskedés után, miután lemondtunk kedves kis készülékünkről, azon kezdtünk tanakodni, hogy mihez kezdjünk a már megmelegedett zacskó pattogatott kukoricával. (Hiszen az élet megy tovább és csak nem dobjuk ki?) Úgy döntöttünk, hogy a klasszikus módszert választjuk és egy masszív lábas, valamint a tűzhely segítségével kipattogtatjuk. Legközelebb már nem is kell mikrózható kukorica, éljenek az adalékmentes házi változatok.

Hozzávalók a mikró nélkül is elkészíthető pattogatott kukoricához

Egy nagy lábas fedővel
Kis olaj (nálam olíva)
Pattogtatni való kukorica
Ha éppen nem a mikró tönkremenetele miatt kényszerülünk erre a módszerre és nem a mikrózható zacskós kukoricát akarjuk kipattogtatni akkor : só és vaj ízlés szerint


Egynagy, jól záró fedővel rendelkező fazékba kevés olajat teszünk, közepes lángon megmelegítjük, majd kb. 100 g kukoricát töltünk bele (azért nem többet, mert akkor az alsó szemek nem tudnak kipattogni a felül lévők súlyától). A fedőt rátesszük, közepes lángra rakjuk. A kukorica mindjárt elkezd kipattogni. Ezt hallgatjuk, amíg tart, majd ha abbahagyja a pattogást, akkor átöntjük egy tálba. Figyeljünk rá, hogy tényleg közepes láng legyen, nehogy odaégjen és ha már nem pattog, akkor rögtön vegyük le a tűzhelyről. Ilyenkor forgassuk át még olvasztott vajjal és sózzuk meg.

2013. december 3., kedd

Spenótos - ricottás pite


Érdekes, hogy változik az ember ízlése. Valamikor gyerekként, vagy kamaszként meg nem ettem volna a spenótot semmi pénzért. Most ellenben kifejezetten szeretem és rájöttem, hogy nemcsak egészséges, de nagyon finom is. Különösen ricottával, illetve túróval alkot verhetetlen párost. Ez a pite igazán egyszerű és szerintem mutatós is. Aki egy egyszerű de különleges vacsorában gondolkodik, szerintem bátran próbálja ki ezt a receptet. Nálunk már többször készült.


Hozzávalók a pitetésztához: (ha a sok tésztát szeretjük, akkor duplázzunk, ha rácsozni szeretnénk a pite tetejét, akkor pedig másfeles adagot készítsünk, összesen egy tojással és egy tojás sárgájával)
250 g liszt
2 evőkanál hideg víz
1 kávéskanál só
1 tojás
125 g hideg vaj

Hozzávalók a spenótos-"túrós" töltelékhez:
300 g mirelit spenót
500 g ricotta (vagy túró, vagy cottage cheese)
1 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma

bors
esetleg zöldfűszerek ízlés szerint
1 tojás
ha túl száraz a töltelék, akkor pár evőkanál tejszín
kevés reszelt sajt


A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, beleütjük a tojást, megsózzuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem állna össze kis hideg vizet adunk még hozzá. Gombóccá gömbölyítjük a pitetésztánkat és fél órára hidegre tesszük. 

A spenótot kiolvasztjuk és alaposan lecsöpögtetjük. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk és kevés olívaolajon a spenóttal együtt megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A túrót, illetve a ricottát áttörjük és a spenótos masszába forgatjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piteformát kivajazzuk és belelapogatjuk a tészta nagy részét. Egy kisebb darabkát félreteszünk a díszítéshez. Megszurkáljuk a tésztánkat és elősütjük kb. 10 percet. Ezalatt a töltelékünkbe belekeverjük a tojást és a tejszínt is. Ha az elősütéssel megvagyunk, megtöltjük a piténket, megszórjuk reszelt sajttal, és tetszőleges formákkal díszítjük a tetejét  maradék tésztából. Visszatoljuk a sütőbe és készre sütjük még kb. 35-40 perc alatt.



2013. november 23., szombat

Egyszerű és gyors gofri



Anyukámnak van egy gofri sütője, amit még soha nem használt egyedül, így megígértem neki, hogy megmutatom, hogyan kell.  Mivel végre volt egy szabad szombatom, ráérősen átugrottunk hozzá reggelizni. Ez a fajta gofri gyorsan kész van és nagyon finom. Egy órán belül már meg is ettük.

Hozzávalók egy igen kiadós adaghoz. Azt hiszem tizenhat gofri lett belőle.

4 tojás
200 g barna nádcukor (vagy valamivel több cukor)
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tej
2 dl olaj (nálam mogyoróolaj, a lényeg, hogy semleges ízű legyen)
egy citrom reszelt héja, kevés leve
500 g liszt
1 csomag sütőpor

A hozzávalókat a  fenti sorrendben kezdjük el összekeverni és az ecsettel enyhén kiolajozott, felforrósított gofrisütőben kisütjük. Ennyi az egész. Házi sárgabaracklekvárral, vagy nutellával egy bögre kávé, vagy a reggeli narancslé mellé egyszerű és nagyszerű reggeli.


A recept forrása Eve and Apple oldala, ahol extra gyors gofri néven fut ez a finomság, nem véletlenül. Köszönöm szépen a receptet! Visszatérő vendég lesz.