2013. november 17., vasárnap

Paradicsomos húsgombócos tészta



Ugyan spagettivel lenne az igazi, de a mostani változat fetuccini tésztából készült, mert éppen az volt otthon. De nem is a tészta a lényeg, hanem a finom fűszeres paradicsomszósz és az apró húsgombócok találkozása. Ezt az ételt kivételesen anyukám készítette és nem én, mint látjátok, mostanában kicsit le vagyok maradva az újdonságok készítésével, sok minden összejött manapság, de remélem újra erőre kapok. Jöjjön tehát ez az egyszerű recept, amit anyukám Nigella műsorában látott, talán a Tv Paprikán réges-régen.


Hozzávalók:

Egy doboz durumtészta (spagetti, fetuccini, vagy linguini)

A húsgombócokhoz (ezt készítjük el először):

400 g darálthusi (sertés és marha vegyesen)
2 evőkanál parmezán (vagy más jellegzetesebb ízű sajt)
1 tojás
3 evőkanál búzadara
origano, petrezselyem, bazsalikom, só, bors ízlés szerint
2 gerezd apróra vágott fokhagyma

Az enyhén felvert tojást, a búzadarát és a fűszereket egy nagy tálban a husira szórjuk. Összekeverjük az egész masszát és kicsi gombócokat formázunk belőle. Zsírpapírra, vagy fóliára sorakoztatjuk őket és békénhagyjuk őket egy kicsit.

Majd a paradicsomszósz következik, ami jelentem NAGYON finom:

2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1 fej kockákra vágott vöröshagyma
2 gerezd felaprított fokhagyma
7 dl (két konzerv) hámozott paradicsom (esetleg házilag eltett paradicsom)
kb. 1 dl tej
egy teáskanál pirospaprika
origano, bazsalikom, só, bors ízlés szerint (ne sajnáljuk a zöldfűszert)
egy teáskanál barna cukor

Az olaj és a vaj keverékén enyhén megdinszteljük a hagymát és fokhagymát, de ne pirítsuk. Megszórjük a pirospaprikával és a többi fűszerekkel, majd felöntjük a paradicsommal. A paradicsomkonzerveket még kb. 1 dl vízzel kiöblítjük, hogy semennyi fincsi paradicsom ne vesszen kárba és kicsit hígabb legyen. Megszórjuk a barna nádcukorral és kb. 10 percig főzzük a finom szószt. Beleöntjük a tejet, ami lágyít a paradicsom ízén és belehelyezzük a kis húsgombócainkat, amí ebben a szószban fog megfőni. Ez még kb. 20-25 perc. Ezalatt a tésztánkat is kifőzzük al dentére és azzal tálaljuk a gombóckákat.

Mindenkinek ajánlom, aki hozzám hasonlóan szereti az olaszos ízeket.

2013. november 1., péntek

Chilis bab, az egyszerű és nagyszerű


Nagyon szeretem a chilis babot, enyhén csípősen jó sok hagymával és darált husival. Kis saláta mellé és máris megvan a tökéletes ebéd, vagy vacsora. Jó gyorsan elkészül, nagyon egyszerű és jól eláll. Mi mást várhatunk egy ételtől? Ja a hűvös időben kiválóan melegít is.

Hozzávalók 4 személyre:
400 g darált husi (sertés, marha vagy pulyka is lehet)
200 g lecsöpögtetett konzerv vörösbab
1 fej lilahagyma
200 g kukorica
A fűszerek:
késhegynyi őrölt kömény
kevés római kömény
1fél chili paprika, felaprítva (vagy egy kávéskanál chili por)
1 teáskanál édes pirospaprika
só, bors ízlés szerint
friss petrezselyem

2,5 dl víz, 1 dl vörösbor

A darált husit egy nagy serpenyőben kevés olajon fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát és fűszerezzük. Hozzáadjuk a konzerv babot és a kukoricát (az nálam fagyasztott, mert a konzerv kukoricában tök fölöslegesen cukor is van), kicsit még pirítjuk, majd felöntjük 1 dl vörösborral és 2,5 dl vízzel.

Felforraljuk, majd megkóstoljuk és utánfűszerezünk, ha valamit kevésnek érzünk. Még kb 10 percig főzzük közepes lángon és készen is van. Ha túl híg, még főzzük egy darabig, amíg besűrűsödik, ha kevésnek érezzük a levet önthetünk hozzá még bort, vagy vizet. Ha túl csípős, akkor esetleg egy kis tejet is, és egy kávéskanálnyi barna nádcukor is finom ízt ad neki.

Megszórjuk friss petrezselyemmel és friss kenyérrel, vagy tortillával és zöldségekkel tálaljuk.


2013. október 22., kedd

Kókuszos zabfalatok házilag


Imádom a kókuszos zabfalatokat, és gondoltam, mivel még aránylag egészséges is, megalkotom a házi változatomat ebből a finom rágcsálnivalóból. Többen is kérték már a receptet, úgyhogy parancsoljatok. Jó nassolást!


Hozzávalók két tepsi kekszhez:

40 g méz
100 g vaj, vagy margarin
2 tojás
2 cl rum
kevés citromlé
150 g finomliszt,
50 g teljes kiőrlésű liszt
120 g zabpehely (vagy apró szemű, pl a sparban kapható egész olcsón, vagy sima, amit turmixban apróra őrlünk)
120 g kókusz reszelék,
120 g (nyírfa)cukor,
másfél teáskanál szódabikarbóna
fél kávéskanál só
A vajat jó előre kivesszük a hűtőből, mert szobahőmérsékletűen lesz rá szükség, majd habosra keverjük a tojásokkal és a cukorral, valamint a mézzel. Beleöntünk egy kevés rumot és belefacsarjuk egy fél citrom levét.

 Egy másik tálban összekeverjük az apróra tört zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a liszteket és a sót, valamint a szódabikarbónát.

A száraz hozzávalókat fokozatosan adagoljuk a nedveshez. A kész massza, ha túl ragacsos menjen egy húsz percre a hűtőbe. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Két tepsit kibélelünk sűtőpapírral, majd diónyi darabokat tépünk a tésztából, amiket a két tenyerünk között golyókká formálunk és koronggá lapítunk. A tepsikbe sorakoztatjuk őket és kb. 12 perc alatt tepsinként készre is sülnek. A szélük ekkorra már barnulni kezd és finom kókuszillat fog terjengeni.


Bátran nekiállhat bárki, mert ennél egyszerűbb sütit nehéz elképzelni és roppantul finom.

2013. október 19., szombat

Körözött túró



Nagyon szeretem a házi körözött túrót. Lilahagymával, paradicsommal és friss kenyérrel a világ egyik legfinomabb vacsorája, vagy hétvégi reggelije. Szerintem. Ráadásul a túró roppant egészséges fehérjeforrás.


Így készítem:

250 g túró
1 fej lilahagyma
késhegynyi őrölt kömény
só, bors ízlés szerint
édes őrölt pirospaprika, annyi, hogy szép színe legyen (nálam másfél teáskanál)
3-4 evőkanál tejföl

A túrót villával összetörjük, a lilahagymát apróra vágjuk, és a túróval, valamint a tejföllel összekeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel. 

Friss zöldségekkel és puha kenyérkével tálaljuk. Tálalásnál még kis plussz lilahagyma és pirospaprika is sokat dob rajta :)

Tudom, hogy nem egy nagy recept, de mostanában annyira rákaptam, hogy úgy éreztem fel kell tenni a blogra. Hihetetlen mennyiségben tudok belőle fogyasztani. Rozskenyérrel, vagy salátával fogyókúrázóknak is ideális.

2013. október 12., szombat

Finom puha szendvicszsemle



Házi zsemlére vágytam, nem arra a hagyományos vizes, száraz és üres förtelemre amit néha a boltokban és pékségekben zsemle címén árulnak, hanem egy nagyon puha, könnyű, foszlós zsemlére. Sikerült. A kiindulási alapot itt találtam, mint indiai vajas zsemle receptet, de én egy kicsit más ízvilágban gondolkodtam, ami kevésbé édes, így átalakítottam, az egyébként is remek receptet. Tökéletes lett az eredmény, és ezzel cseppet sem túlzok.


Hozzávalók kb. 12 finom puha zsemléhez:

500 g liszt
15 g friss élesztő
1,5 teáskanál só
1 teáskanál porcukor
375 ml tej
1 evőkanál zsír

A lekenéshez:
1 kisebb tojás
1 evőkanál tej
egy csipet só
szezámmag a szóráshoz (opcionális)


A tejet meglangyosítjuk, egy decit kiveszünk belőle és ebben felfuttatjuk az élesztőt. A tej többi részét a zsírral, a sóval és a cukorral együtt a kenyérsütőgép üstjébe tesszük. Langyosra hűtjük.Egy tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat,beleöntjük a kenyérsütőgépbe, hozzáöntjük az élesztős tejet és egy puha tésztát gyúratunk a géppel. Nem baj, ha egy kicsit ragad, ilyennek kell lennie.

A kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük a tésztát, ez nálam kb. 40 perc volt. Ezután lisztezett deszkára borítjuk és kb. 12 darabba  vágjuk, (attól függően mekkora zsemléket szeretnénk, még nagyra fognak nőni, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha összesülnek, kényelmesen szét lehet őket szedegetni) majd kis gombócokat formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket,és lekenjük a gombócokat tojás, tej és só keverékével. megszórjuk őket szezámmaggal.

30 percig kelesztjük ismét, majd ideg sütőbe tesszük, kb kétszáz fokra állítjuk és aranybarnára sütjük.


Csilis bab mellé frissen melegen vacsira, és másnap szilvalekvárral reggelire is tökéletes volt.

2013. október 5., szombat

A legfinomabb házi kakaós csiga


Isteni illatos, puha, nagyon kakaós és másnap is ugyanolyan finom kakaós csiga receptet osztok meg veletek. Egy ügyes kolléganőm kísérletezte ki, és még a sütésben is közreműködött, így nekem már igazán nem volt nehéz dolgom.


Hozzávalók két tepsi (tizennyolc darab szép nagy tenyérnyi csigához)

A tésztához:
1,5 kocka élesztő
5 evőkanál cukor
1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
900 g liszt
3 evőkanál olaj
3 tojás sárgája
másfél teáskanál só
kb 4,5 dl tej
+ opcionális: reszelt citromhéj

A töltelékhez:
5 evőkanál holland kakaópor
9 evőkanál porcukor

+ 150 g olvasztott vaj

Ha kenyérsütőgéppel kevertetjük ki a tésztát, nagyon egyszerű dolgunk van. A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben az üstbe pakoljuk és dagasztóprogramra tesszük, majd a kész tésztát áttesszük egy nagy tálba, letakarjuk és kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Kenyérsütőgép híján az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk, egy nagy tálba szórjuk a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Három tojást szétválasztunk, és a sárgákat hozzáadjuk a liszthez, majd végül az olajat és az élesztős tejet és közepesen lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Ne legyen ragadós, ha kell, tegyünk még hozzá lisztet, ha pedig túl kemény, dagasszunk még hozzá tejet.

Ha ezzel megvagyunk letakarva hagyjuk duplájára kelni. Ezt követően kilisztezett felületen centi vastag téglalappá nyújtjuk, és megkenjük olvasztott vajjal. A kakaóport elkeverjük a porcukorral és jó vastagon megszórjuk vele a tésztát. (Az egészet szórjuk rá nyugodtan, nem lesz sok.)

Szorosan feltekerjük és kb. két centis szeletekre vágjuk a tekercset. Sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezzük őket, majd olvasztott vajjal a csigák tetejét is megkenjük és hideg sütőben kezdjük sütni. 160-170 fokon készre sütjük. 


2013. október 2., szerda

Kinder Pingvin Torta


A kinder pingvin szelet receptjét Gabriella oldalán találtam és mivel már egy ideje ígértem a tesómnak hasonló süteményt és születésnap volt a családban, ezért összekötöttem a kellemeset a hasznossal és a még kellemesebbel és tortaformába öntöttem ezt a finom és meglepően könnyű sütit. A recept szuper és pont kiváló egy 28 cm átmérőjű tortához.


Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 6 db tojás
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál víz
- 16 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 1 csomag sütőpor (nálam másfél teáskanál szódabikarbóna)
- egy csipet só

A krémhez:
- 5 dl (HIDEG) Hulala habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy vanília aroma)

A csokimázhoz:
- 80 g vaj
- 1,25 dl tej
- 250 g étcsokoládé


A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét és a cukor felét kemény habbá verjük egy csipet sóval. Egy másik tálban a tojások sárgáját, a vizet és a cukor másik felét elkeverjük. A fehérjehabhoz apránként hozzáadjuk a sárgája-masszát, óvatosan elkeverjük, majd a liszttel elkevert sütőport és a kakaóport is óvatosan a habba forgatjuk. Beleöntjük a sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott tortaformába és előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a tejet, a vajat és az eltördelt csokoládét lassan felmelegítjük, ameddig kezd sűrűsödni, majd levesszük a tűzről. Kevergetve kihűtjük.

A tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá verjük.

A kihűlt piskótát kettévágjuk, az alsó részére rákenjük a vaníliás tejszínhab felét és elsimítjuk. Erre rákenjük a csokoládémáz felét, majd a tejszínhab másik felét simítjuk rá (egy kicsit azért hagyjunk a tálba, hogy a végén egyenletes legyen az eredmény, de akár díszítéshez is tehetünk félre). Ráhelyezzük a piskóta felső részét, aminek a tetejére öntjük a csokoládémáz maradékát és azt is elsimítjuk. A torta oldalán egy tiszta késsel végigmegyünk és a maradék krémmel kiegyenlítjük a lukakat.

Hűtőbe tesszük dermedni legalább két órára.