Ez a finom egyszerű kis nyári leves hirtelen ötlet eredményeként született. Kaptam a nagyapám kertjéből néhány fehér húsú őszibarackot, ami magában még nem annyira ízletes, viszont a vaníliához jól passzolt. Eszembe jutott, hogy régen készítettem meggylevest oly módon, hogy sűrítőanyagnak vaníliapudingport használtam és ebből az alapötletből álltam neki ennek a gyors és finom levesnek.
Hozzávalók:
kb. 8 szem kisebb őszibarack
4 dl víz
1 dl fehérbor (ha gyerek is eszik belőle mehet helyette szűrt almalé vagy szőlőlé is)
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál szegfűszeg
egy fél citrom leve
2,5 dl tej
1,5 evőkanál vaníliás pudingpor
A barackot meghámozzuk és a húsát kisebb-nagyobb darabokra vágjuk. A munka nagyobbik részét már el is végeztük. Egy kisebb fazékba tesszük a gyümölcsöt. Megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, citromlével és a szegfűszeggel. Hozzáöntjük a vizet és a bort, majd felforraljuk.
Eközben csomómentesen elkeverjük a pudingport a tejjel. Ha forr a leves ezzel a keverékkel besűrítjük. Ha egyet rottyant már jó is. Néhányat keverünk rajta, levesszük a tűzről és kihűtjük. Ha van otthon tejszínhab, jól illik hozzá.
Ez kb. 4 tányér levesnyi mennyiség.
Nagyon finom, mindenféle gyümölcs levest szeretek:) A fehér húsú barack pedig elvileg finomabb, csak nem olyan szép színű, mint a sárga.
VálaszTörlésTényleg nagyon finom. Így levesbe meg süteménybe nekem is ízlik ez is. De ez még iylen kis korai barack. A papámnak van olyan nagy sárga franciabarackja a régi fáján, ami később érik és az a kedvencem. De kétségtelenül, azért ez sem rossz :)
TörlésNekem is ízlene, imádom az őszibarackot. A fehér húsúbl még csak lekvár készült.
VálaszTörlésHa imádod az őszibarackot, szerintem próbáld ki. Nyírfacukorral is tökéletes, mert tudom, mostanában mellőzöd a cukrot. Nálunk meggy és kajszilekvár főtt.
TörlésÓ, nálam mindenféle gyümölcsleves jöhet! Imádom!!
VálaszTörlésA nagy nyári melegben jól tud esni, az biztos.
Törlés