2012. május 28., hétfő

Krumplis-túrós canelloni



Nagyon szeretem a Canelloni tésztát, mert sokféleképpen tölthető és könnyű vele látványos fogást produkálni. Vendégeink voltak a hétvégén, most nekik készült ez az étel egy nagy adag káposztás csülkös bablevest követően és bizony sikert aratott, így megosztom veletek is. A képek most sajnos nem lettek túl jók, de ha legközelebb ilyet ebédelünk lecserélem őket szebbre.


Hozzávalók:

1 doboz canelloni tészta (pl. barilla)
4 nagy főtt krumpli
1 doboz túró
1 doboz tejföl
ízlés szerint só
besamell (fél liter tej, 50 g vaj, 3-4 evőkanál liszt, kevés só, fehérbors, szerecsendió)
variálható: friss zöldfűszerekkel, apróra vágott spenóttal, fokhagymával, reszelt sajttal



Először megfőzzük a krumplit, majd krumplinyomón áttörjük. Elkeverjük benne a túrót a tejfölt és a sót. Kivajazunk egy hőálló tálat, vagy mélyebb tepsit. A canellonikat betöltjük a krumplis töltelékkel, legegyszerűbb ha egy nagylyukú habzsákot, vagy kivágott zacsit használunk a művelethez, de két kávéskanál segítségével is megoldható a töltés, csak macerásabb.  
A tepsibe sorakoztatjuk a canellonikat, majd elkészítjük a besamellt. Kis lábasban felolvasztjuk a vajat, majd belekeverjük a lisztet és a fűszereket. Ha elkezd rotyogni, apránként adagoljuk hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy csomómentes legyen. Felforraljuk és besűrítjük. Ha kész a besamell állandó kevergetés mellett kihűtjük. Azért kell kevergetni, hogy ne csomósodjon vissza. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A langyos besamellel meglocsoljuk a tésztát, majd szórhatunk rá egy kis reszelt sajtot és szép pirosra sütjük. Tejföllel tálaljuk.



12 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, a canellonit nagyon szeretem :)

    VálaszTörlés
  2. Ez igen! Szuper recept, szeretem a canellonit, a lumaconit, a .... - az olaszokat :))

    VálaszTörlés
  3. Nyami, ez olyan, mint egy turbósított luxus túrós tészta, nagyon tetszik:) Eddig a spenótos volt a kedvencem, de ez is mennyei lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Turbósított luxus túrós tészta :D Ez nagyon tetszik! Találó, tényleg olyan :D Igazából családi recept, mert apai nagyanyám készítette mindig ezzel a töltelékkel a derelyét.

      Törlés
  4. Nagyon fincsi lehet! Mostanában ismerkedek a cannellonival és a te verziód bizony nagyon megtetszett!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, ha nem jutsz túróhoz, ricottával is biztosan klassz :)

      Törlés
  5. Nagyon szívesen elfogyasztottam volna belőle én is egy szeletkét! Belehuppantam volna ott nálatok a kanapéba, és elmajszoltam volna nyugodtan (látom, hangulatos a lakás, úgyhogy jól éreztem volna magamat). :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy :) Bár itt lennél a szomszédban, biztos hívnálak a következő tepsire. Azért nem a konyhában vagy az étkezőben készült a fotó, mert kissé tele volt :D Persze egy-két pohár itt is árulkodik a vendégekről...

      Törlés