2014. január 11., szombat

Vaníliás csiga


Ez a vaníliás csiga az egyik kedvenc nagymama-féle süteményem. Állítólag putnoki rétesnek hívják, de rétesre nem hasonlít, viszont egy finom puha kelt csigára már igen. Gyerekkoromban sokszor készült, mostanában viszont a mama sajnos ritkán süt ilyet, így elkértem a receptet, hogy én is tudjam reprodukálni. Szerintem zseniális sütemény. Nem túl bonyolult, kevés dolog kell hozzá és másnap is finom puha. Reggelire csak úgy magában vagy tea, kávé mellé tökéletes.


Hozzávalók:

1 liter liszt (igen, a mama tényleg litert írt, nem kilót)
3 tojás sárgája
csipet só
1 nagy bögre tej
1 csomag vaníliás cukor
2-3 dkg élesztő

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a három tojás sárgáját a csipet sót és az élesztős tejet, majd rétestészta lágyságú tésztát készítünk. Letakarjuk, amíg kikeverjük a krémet.


10 dkg puha vaj
10 dkg vaníliás porcukor,
1 - 2 tojás sárgája

A fenti hozzávalókat összekeverjük.

A tésztát késfoknyi vastagra kinyújtjuk, a krémet rákenjük és feltekerjük, mint a rétest, majd 2 cm szélesre felvagdaljuk, és élére állítva tepsibe rakjuk. Fél óráig kelni hagyjuk. 180 fokra előmelegített sűtőbe tesszük.
Ha félig kisült, 1 bögre cukrozott langyos tejjel meglocsoljuk, és újból sütőbe téve szép világosra sütjük.

Vaniliás porcukorral meghíntve tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! El is hiszem hogy finom! Mint a fahéj a vanília is a kedvenc fűszereim közé tartozik igen kedvelem az illatát ízét!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy hallok rólad, nagyon eltűntél az ünnepek után.

    Amióta ilyen hideg van még jobban kívánom a kelt tésztákat (egyébként is kelt tészta rajongó vagyok).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megvagyok, megvagyok, köszi. A kelttészta rajongás nekem sem ismeretlen, csak mostanában kicsit kigömbölyödtem, így vissza kell vennem a fogyasztásukból.

      Törlés