2013. augusztus 2., péntek

Túrópogácsa



Ez a világ legegyszerűbb pogácsája, amit inkább úgy képzeljünk el, mint egy nagyon finom és gyors sós - túrós- sajtos nasit, nem úgy mint egy kelt pogácsát. Ennek ellenére nagyon finom. A párom anyukája készített nekem először ilyet, de már évek óta rendszeres vendég az én konyhámban is. Nem is értem, hogy nem került még fel a blogra.


Hozzávalók két tepsi falatnyi pogácsához:

250 g liszt
250 g vaj/vagy margarin
250 g túró
1 tojás (plusz még egy a kenéshez)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só
 kevés reszelt sajt a tetejére



A vajat kis kockákra vágjuk és a túrót alaposan összetörjük. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd belemorzsoljuk a túrót is, megsózzuk, meghintjük a szódabikarbónával és ráütjük a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és letakarva legalább fél órára hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Lisztezett felületen fél centis téglalappá nyújtjuk a tésztát, majd négybe hajtjuk és kb. egy centisre nyújtjuk az egészet. Lekenjük tojással a tetejét. (Olyan gyönyörűséges házi tojást kaptunk a párom nagymamájától, hogy egyszerűen öröm nézni.) Pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, hogy épphogy falatnyi kis pogikat kapjunk. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és forró sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.


Ezekkel a kis finomságokkal várom a kolléganőim egy kis péntek esti összeröffenésre. Bor és sörharapónak is kiváló... szerintem.

7 megjegyzés:

  1. Valami hasonlót tervezek sütni holnap :) Jó csajos összejövetel lesz! :)

    VálaszTörlés
  2. Szuper, és látom te se félsz bekapcsolni a sütőt 40 fokban :-D Nekem is hasonló receptem van, csak a túró helyett tejfölt használok, és kihagyom a szódabikarbónát. Valamint jó hosszú csíkokra szelem. Zseniálisan egyszerű, én nagyon sokszor használom ezt a receptet. Ki fogom próbálni túróval is! ;-) Szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem, bár a második tepsi sülésekor már enyhén meleg volt, de úgyis be kellett kapcsolnom egy pici szülinapi torta miatt :D A túrót ajánlom, mert nagyon finom laza tőle a tészta.

      Törlés
  3. A túrós pogit én is szeretem ám!! :))

    VálaszTörlés