2013. július 3., szerda

Vajas leveles pogácsa



 Ezek a szép kis pogácsák gyönyörűen szétválnak levelekre, isteni finom puhák és foszlósak. Mennyeire sikeredtek, pedig sütőpróbának indultak, mert pizzán kívül kelt még nem készült az új lakásban, a pizza pedig nem a legérzékenyebb tészták közé tartozik. Ez a pogácsa meglepően egyszerű ahhoz képest, hogy - nem túlzok - tökéletes.


600 g liszt
250 g vaj (esetleg fele zsír, fele margarin, de a vajas változat szerintem finomabb)
1 kocka élesztő
kb. 1 dl langyos tej
egy kis pohár (175 g-os) 20 % -os tejföl
egy teáskanál cukor
1 evőkanál só - ne spóroljatok vele, az enyém csöppet sótlan volt, de nagypapám szerint így is ez volt a legfinomabb pogácsa, amit valaha evett
1 egész tojás + egy tojássárgája (a kimaradt fehérjével én a tojások tetejét kentem meg, de ez nem ad olyan szép színt, mitn a sárgája, így ah igazán szép pogácsákat szeretnénk, a fehérjét vágjuk be a fagyasztóba egy későbbi habcsókhoz és egy egész tojással kenjük meg)
kevés sajt a tetejére



Én kenyérsütőgéppel dagasztattam meg a tésztát, de a hagyományos módon is készíthető. Először is futtassuk fel az élesztőt a tejben a cukorral. Ezalatt mérjük ki a lisztet, szórjuk bele a sót, üssük bele a tojást és a szétválasztott tojásnak a sárgáját, majd öntsük rá a tejfölt és jöhet az élesztő. Szép rugalmas, aránylag lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva hagyjuk a duplájára kelni.

Ha ezzel megvagyunk, lisztezett gyúródeszkán, vagy szilikonos gyúrólapon (ehhez csak minimális liszt kell) centi vastagra nyújtjuk és hajtogatjuk. Képzeletben harmadoljuk a tésztát és a bal harmadot behajtjuk a kétharmadáig, majd a jobb harmadot is ráhajtjuk és ezt még félbehajtjuk. (Csak leírni komlpikált, csinálni már egyszerű.)

Lefedjük a csomagocskát egy tiszta konyharuhával és 10 percet hagyjuk kelni. Ezután még egyszer megismételjük a hajtogatást és még tíz percet kelesztjük.

Centi vastagra nyújtjuk, becsíkozzuk a tetejét egy éles késsel, tojással lekenjük, majd megszórjuk egy kevés reszelt sajttal. Pogácsaszaggatóval, vagy ha valakinek ez nincs, mint ahogy nekem sem pohárral kiszaggatjuk. Maradékot is gyúrjuk össze és szaggassuk ki.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, én imádom a leveles pogikat készíteni is, meg enni is:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, én is így vagyok vele. :)

    VálaszTörlés
  3. Imádom a leveles pogikat! Olyannyira gusztán néznek ki, hogy ha tehetném, szívesen lecsempésznék néhányat a tepsidről... :)

    VálaszTörlés