2013. március 16., szombat

Medvehagymás pogácsa


Lassan beleérünk a medvehagyma szezonba és mivel tavaly lemaradtam róla, úgy gondoltam most már jó korán tudatosítom magamban, hogy medvehagymás pogácsát kell sütni. Igaz ez még fagyasztott medvehagymát tartalmaz, de azért nagyon finom lett. Egy klasszikus hajtogatott pogácsa alaprecept, felturbózva. Nagyon finom, levelekre szétváló, végtelenül puha pogácsáról van szó.


Hozzávalók:

1 dl langyos tej
fél kokca (25 g) élesztő
1 kis pohár 20 %-os tejföl
120 g vaj, vagy 100-110 g zsír (lehetőleg lágyabb állapotban)
1 ek só
1 tk cukor
1 tojás
500 g liszt
kevés vaj vagy zsír a hajtogatáshoz és 40 g medvehagyma (kb. másfél marék medvehagyma levél aprítva)
egy tojás a kenéshez

A vajat kivesszük a hűtőből egy fél órával azelőtt, hogy nekiállnánk a sütésnek. 

Ha van kenyérsütőgépünk, akkor nagyon egyszerű dolgunk van. A langyos tejet az üstbe tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt. Rákockázzuk a vajat, vagy a zsírt, megszórjuk a cukorral, ráöntjük a tejfölt, beleütjük a tojást, végül jöhet a liszt és a só. A dagasztóprogramra bízzuk a tésztát. Miután szépen kidagasztotta a kenyérsütőnk, a kikapcsolt gépben hagyjuk a duplájára kelni.

Ha nincs kenyérsütőnk, vagy dagasztógépünk, akkor az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Egy nagy dagasztótálba öntjük a lisztet, a közepébe kis mélyedést csinálunk az összes többi hozzávalónak és végül beleöntjük a felfuttatott élesztőt is. Alaposan összedolgozzuk és kidagasztjuk a tésztát, amíg egy szép sima rugalmas labdát kapunk és hagyjuk letakarva a duplájára kelni.

Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, vagy zsírral és megszórjuk az aprított medvehagymalevél harmadával. Összehajtogatjuk a tésztát, ahogy megszoktuk, én a tészta rövidebbik oldalát behajtom a hosszabbik oldal kétharmadáig, majd ráhajtom a másik oldalát, végül az így kapott tésztát is félbehajtom. A tésztacsomagunkat letakarjuk egy tiszta konyharuhával és húsz percig békén hagyjuk, ezalatt megint a duplájára fog kelni majdnem.



 Még kétszer megismételjük a hajtogatást és pihentetést, majd centi vastagra nyújtjuk és vagy kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval, vagy egy pizzavágóval egyszerűen kockákra vágjuk és így nem marad maradék tészta.


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pogácsák tetejét bevagdossuk, nekem erre is a pizzavágó vált be leginkább, majd lekenjük egy enyhén felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül készre.


14 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, már várom, hogy jövő héten a piacon jól bevásároljak a medvehagymából...:) Remélem kapok...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is készülök rá és akkor lesz ismétlés. :)

      Törlés
  2. Szia!

    Ajánlani szeretném számodra az új blogom:

    http://recept-tura.blogspot.hu/

    ha tetszik,akkor szívesen látlak olvasóim,követőim között :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki! :P
    Én még soha semmit nem készítettem medvehagymával, és igazából azóta került számomra középpontba a medvehagyma, amióta blogom van, mert ilyenkor tájt szinte minden blogon az szerepel... Kíváncsi vagyok, hogy vajon az idén sikerül-e valami medvehagymás "cuccot" készítenem...? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel én is így vagyok, de szerintem próbáld ki. Javaslom ezt, vagy a medvehagymás csigát, az is nagyon fincsi.

      Törlés
  4. Nagyon szépek lettek a pogácsáid! Még nekem is van tavalyról medvehagymám a fagyóban, ideje elhasználni, mert mindjárt itt az új!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, szerintem is :) Medvehagymás pogácsára fel!

      Törlés
  5. Tegnap elkészítettem ezt a pogácsát, mindjárt dupla adagban. Először használtam fagyasztott medvehagymát, nem okozott csalódást. Köszönet a receptért, s az ötletért is, hogy nem kellett pogácsaszaggatóval vacakolni.

    VálaszTörlés
  6. Szuper pogik! Tényleg jön a medvehagymaszezon...várjuk mi is!

    VálaszTörlés
  7. Válaszok
    1. Jó sütögetést! Irigyellek, nekem nincs medvehagymám, pedig ez mennyei volt.

      Törlés