2017. május 31., szerda

Mákos linzer




Ez egy klasszikus Lajos Mari féle recept, a 66 Karácsonyi édesség című könyvében találtam. Mi még húsvétra sütöttük meg, csak most volt időm feltenni a blogra. Nem egy könnyen kezelhető tészta, de a végeredmény egy csoda finom, omlós sütemény ami sokáig eláll, ha hagyjuk. Ráadásul egy tészta összegyúrásával három különböző jellegű aprósütit kaphatunk: mákos kifliket, klasszikus mákos linzert, illetve kis puszedli szerű sütikéket, amiket hallottam már mákos pogácsának is nevezni.

Hozzávalók a mákos linzertésztához:

1 vaníliarúd (Én ehelyett két csomag bourbon vaníliás cukrot használtam, és így a porcukor mennyiségéből levontam húsz grammot)
330 g lágy vaj
140 g porcukor (nálam nyírva)

1 (bio) narancs vagy citrom reszelt héja
1 tojás
400 g finomliszt
140 g darált mák

Ha kifliket készítünk, szükségünk lesz csokoládéra, amibe olvasztás után belemárthatjuk a végeket, vagy porcukorra, amiben még melegen beleforgatjuk. A pogácsákhoz pikáns sűrű lekvár kell, mi szilvát használtunk, a linzereket pedig ízlés szerinti lekvárral ragaszthatjuk össze.

Elkészítés:

Habosra keverjük a vajat a porcukorral, 1 csipet sóval a vaníliáscukorral, a reszelt narancs, vagy citromhéjjal, majd a tojással. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot, és egy kicsit ragadós tésztamasszává összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább három órát, vagy egy éjszakán át pihentetjük.

A mákos kiflikhez és "puszedlikhez" a tésztából (én a tészta felét szántam erre a célra) rudakat sodrunk, azokat pedig 1 cm vastag darabokra vágjuk. A kiflihez a darabokból a két végük felé elkeskenyítve ujjnyi vékony rudakat formálunk és kifli formába hajlítjuk. A puszedlikhez a két tenyerünk között golyókat görgetünk a darabkákból, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk a kifliket és gömböcöket, az utóbbiak tetejét kissé ellapítjuk, és fakanálnyéllel mélyedést nyomunk a közepükbe. A tepsit hideg helyre tesszük, amíg előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 15-18 perc alatt sülnek készre. Sülés után a kifliket melegen porckorba forgatjuk, vagy csokiba mártjuk a végeket. A puszedlik mélyedését pedig kemény lekvárral töltjük meg.

A linzervirágokhoz a tésztát alaposan lisztezett felületen, lisztezett sodrófával, vagy két sütőpapír között 3 mm vastagra nyújtjuk és a kívánt formákkal szaggatjuk. Ezeket is az eredeti recept szerint hűvösre kell tenni a sütés előtt egy fél órára én ennél jóval rövidebb ideig tettem csak hűtőbe, de tökéletesek lettek. Negyed óra sütés után a tepsiben hagyjuk kihűlni és lekvárral összeragasztjuk a sütinket.

Tipp: Ha mindhárom féle sütit megsütjük és nagy a család, akkor nyugodtan csináljunk dupla adag tésztát, különben az egyes fajtákból nem lesz sok süti és hamar elfogy. Az alaprecept Lajos Mari szerint kb. 100 kiflihez, vagy 60 linzervirághoz elég.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése