Nincs is jobb dolog, mint egy napsütötte szombat délelőtt vagy délután kimenni a kertbe, megrakni a tüzet és kürtőskalácsokat sütni rajta. Ez volt az első próbálkozásom a kürtőskalácssütéssel és rögtön tökéletesre sikerült. Nagyon örültem is neki.
500 g liszt
1 tojás
50 g szobahőmérsékletű házi zsír (esetleg vaj)
50 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
2,5 dl langyos tej
fél kocka élesztő
1 csipet só
További kristálycukor, és fahéj, vagy kakaó a szóráshoz.
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztbe beleszórjuk a cukrot és sót. Egy mélyedést készítünk a közepébe. Beleütjük a tojást, egy evőkanál rumot teszünk bele, majd beleöntjük az élesztőt és belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját. Összegyúrjuk a hozzávalókat és nagyon alaposan kidagasztjuk a tésztát. (Ezt a műveletet elvégezheti helyettünk a kenyérsütőgép is.) Ha készen vagyunk lefedjük és egy jó órát hagyjuk kelni. Megkérjük a közelünkben tartózkodó férfiakat, hogy készítsenek nekünk jó kis parazsat a kerti grillsütőn. Két ökölnyi darabokat tépünk a tésztából és keskeny hosszú rúddá sodorjuk. A formát beolajozzuk. Szorosan feltekerjük a tésztát a kürtőskalácssütő formánkra és a végeket összecsipjük, hogy le ne csússzon a tészta és a rudat hozzáütögetjük a munkafelületünkhöz, hogy szépen egyenletesen lelapuljon. Beolajozzuk kívül is a tésztát és alaposan megszórjuk kristálycukorral. A parázs fölött a kerti grillen néha megforgatva szép pirosra sütjük, majd ugyanígy járunk el a többi tésztával is. Ha egyszerű lefelé ütögetéssel nem jönne le a kalács, akkor egy keskeny pengéjű késsel fel lehet lazítani. Még melegen beleforgathatjuk fahéjba, vagy kakaóporba is.
Frissen melegen egyszerűen ellenállhatatlan. Illatos, kívül ropogós belül puha. Mindenkinek ajánlom.
Nagyon jól hangzik így hogy kimentetek a szabadba és ott sütöttétek. Képzeld én a konyhában a sütőben sütöttem megizzadtam de sikerült. Nem most csináltam. Nagyon guszta lett a kalácsod és biztos nagyon finom. A szomszédaid nem álltak sorba érte?:-)) Biztos kellemes illatok terjengtek!
VálaszTörlésA sütős verziót is kipróbálom majd egyszer télen, de most olyan szép idő volt. Tényleg nagyon finom volt :) Örülök, hogy tetszik. Nem voltak épp a környéken szomszédok, akkor biztos meg kellett volna védeni :D
TörlésNagyon szuper, gyönyörűek lettek:) A sütőben szoktam én is, vagyis grillezni szoktam benne, de a szabadban sült sokkal finomabb:)
VálaszTörlésÉn is imádom a szabadon sültet :D Köszi :D
TörlésNagyon ügyes vagy, irtó guszta, picit irigykedek is, nekünk az első sütés totális kudarcba fulladt, családi dráma lett belőle :-D ami már csak így utólag vicces.... :-D a második egy fokkal jobb volt, de nem az igazi. Nagy fákat vettünk, a grillezőnkhöz a kisebb kellett volna, és nem sült meg rendesen. De újra neki fogok futni, most megint kedvet kaptam hozzá :)
VálaszTörlésSzegény. Az én fám is nagy, de csak ez az egy van belőle, viszont semmi baj nem volt vele. Lehet azért, mert ezen a grillen elég közel lehet a faszénhez. Szerintem bátran próbáld meg még, de csak a család barátságosabb tagjaival :D
TörlésHogy Neked milyen jó kis szerkezeted van, irigyellek ám, tudod? Nagyon szép kalácsokat sütöttél!!! Nyami. :P
VálaszTörlésKöszi! A sütőfát egy barátnőmtől kaptam előtte én sem láttam ilyet.
Törlés