Már régen is készítettem vaníliás karikát, de most Chef Vikinél találtam egy receptet ami kifejezetten a kekszkinyomó pisztolyhoz való. Mivel nekem is van ilyen kütyüm, gondoltam, akkor már használjuk is.
Ráadásul Vikinél express vaníliás karika néven fut a recept, mert elvileg így gyorsabb lenne a művelet mint a nyújtás szaggatás. Sajnos ez a rész nálam nem jött be, mert a klasszikus módszerrel gyorsabban végeztem, különösen hogy olyankor a sütőpapír miatt nem kellett tepsit mosogatnom, viszont kétségtelenül nagyon finom lett. Talán még jobb, mint a bolti változat.
Hozzávalók:
250 g vaj
250 g cukor (ebből 30 g Bourbon vaníliás cukor, mert nem volt itthon vaníliarúd)
500 g liszt (nálam 200 g finom liszt, 100 g kukoricaliszt és 200 g teljes kiőrlésű liszt volt az összeállítás)
2 egész tojás
csipet só
100 g étcsokoládé
"A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, csipet sóval, hozzáadjuk egyesével a tojásokat, végül belegyúrjuk a lisztet is.
250 g cukor (ebből 30 g Bourbon vaníliás cukor, mert nem volt itthon vaníliarúd)
500 g liszt (nálam 200 g finom liszt, 100 g kukoricaliszt és 200 g teljes kiőrlésű liszt volt az összeállítás)
2 egész tojás
csipet só
100 g étcsokoládé
"A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, csipet sóval, hozzáadjuk egyesével a tojásokat, végül belegyúrjuk a lisztet is.
Hagyjuk pár percet pihenni, a meglehetősen lágynak tűnő tészta megembereli magát, és kitűnő állaga lesz.
Több részletben betöltjük a pisztolyba a tésztát, és száraz tepsibe nyomni a kekszeket (se kikenés, se sütőpapír!).
180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük: ha már picit színesedik az alja, készen is van.
Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A kihűlt kekszek alját kis ecsettel megkenegetjük a csokival (én egyszerűen csak belemártottam az alját az olvasztott csokoládéba), majd becsokizott felükkel felfelé dermedni hagyjuk.
Ha teljesen megdermedt a csokoládé, tároljuk zárható fémdobozban."
Sajnos a csodaszép süteményes tálak nem az enyémek, anyukám kapta őket születésnapjára, csak kérte, hogy süssek valamit, hogy felavathassa őket.
Ezer köszönet a receptért Chef Vikinek!
Nagyon finom keksz lehet! Guszták! Nekem van egy olyan keksz kinyomóm amit húsdarálóra kell szerelni és úgy kinyomni a tésztát, "ezer éves" de még jó . Ezt is lehetne vele készíteni.
VálaszTörlésBiztosan. A darálós kekszet is nagyon szeretem :)
TörlésKérek szépen egy pár kekszet!!! Nagyon guszták. :)
VálaszTörlésKöszi! A hat tepsiből éppen 1 pár maradt szó szerint :)
TörlésA tálak tényleg szépek - a vaníliás karikát meg nagyon imádom. Nekem nincs ilyen keksznyomóm, pedig mindig szeretnék ilyen mindenféle "kütyüket". :))
VálaszTörlésUgye? Nekem is nagyon tetszenek. A kütyüt szerintem kicsit macerás használni, de ha az ember megtalálja hozzá a megfelelő receptet, akkor elég klassz kekszeket lehet vele gyártani.
Törlés