2012. január 30., hétfő

Gesztenyetorta



Ez az a torta, amiről csak szuperlativuszokban tudok beszélni, úgyhogy részletezés helyett inkább álljon itt a sokszorosan kipróbált recept, párom anyukájától. A fotókon a legutóbbi kettő példány található. Sokkal finomabbak, mint ahogy kinéznek. J A leírás pedig olyan, hogy az is el tudja készíteni, aki életében először van konyhában. (Annak idején, mikor először sütöttem, nálam hasonló volt a helyzet…)

9 – 11 tojásból piskótát sütünk, laponként. A 9-ből 3, a 11-ből négy lapot készítsünk.

Piskóta a klasszik :
  •           ahány tojást használunk, annyi kanál lisztet és kristálycukrot készítsünk elő egy tálkába
  •           szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét
  •           a fehérjékből kézi habverővel (ebbe tehetünk egy csipet sót és egy kis citromlevet) kemény habot verünk, mikor félig jó, kanalanként hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, amíg teljesen kemény lesz
  •           a tojássárgákat alacsony fokozaton több részletben elkeverjük a habban
  •           a lisztet nagyon óvatosan, már kanállal keverjük el benne, kb 3 részletben
  •           a piskótát célszerű úgy sütni, hogy sütőpapírt teszünk alá, és amikor kiszedjük a formából mindenképpen várjuk meg amíg kihűl, csak utána szedjük le a papírról
  • miközben sülnek a piskótáink elkezdhetjük a krémet

Gesztenyekrém:
  •       6 dl tejből és 2 csomag vanília pudingból sűrű krémet főzünk (egyebekben a pudingporon található leírás szerint járunk el). Gyakori keverés mellett megvárjuk amíg teljesen kihűl.
  •           amíg hűl 25 dkg margarint kikeverünk 25 dkg (szerintem elég húsz is) porcukorral, de én bele szoktam tenni két-3 evőkanál rumot is
  •           mikor a pudingunk teljesen kihűlt, akkor a két keveréket alaposan összekeverjük
  •           3 db gesztenyemasszát egyenként egy tányéron villával összetörünk, majd ezt is a krémbe keverjük
  •           az egész krémet szép habosra keverjük (a legegyszerűbb kézi habverővel ismét)

 Megkenjük a lapokat, a legsimábbat hagyjuk a tetejének, és ízlés szerint díszítjük. Én általában 2 dl. habtejszínt szoktam két vaníliás cukorral és egy habfixálóval felverni és azzal, valamint olvasztott csokival díszítek. Tortadara, cukorkadíszek vagy reszelt csoki is jól mutat.


3 megjegyzés: