2014. december 17., szerda

Advent Graz városában




Próbáltunk családostul karácsonyi hangulatba kerülni, ehhez pedig a legideálisabb valamelyik osztrák városi advent felfedezése. Grazba mentünk, amit bárkinek csak ajánlani tudok, annak ellenére, hogy mint a képeken is látszik az idő idén nagyon nem volt kegyes hozzánk.


Graz óvárosa tele van kisebb-nagyobb adventi vásárokkal, odalátogatóknak ajánlom figyelmébe a www.adventingraz.at című honlapot. A legzsúfoltabb forralt ital és karácsonyi apróság lelőhely a főtéren található, az egyik legszebb kis kristályszerű bódékkal egy utcával feljebb, a személyes kedvencem, pedig a város közepén található hegy, a Schlossberg tetején. A kilátás a Schlossbergről egyébként fantasztikus, mindenképpen érdemes felmenni gyalog, Schlossbergbahn-nal, vagy lifttel. 
A másik "kilátó" a belvárosban, ahonnan a fenti kép is készült egészen más hangulatú. Ausztria legelegánsabb áruházának legfelső emeletén található egy tetőterasz, ahol szintén megihatunk egy pohár forró italt, vagy elfogyaszthatunk egy süteményt.


A forralt borok közül a helyi borfajtából a Schilcher(egy rozéfajta)ből készült a legízletesebb, az édesszájúak pedig feltétlenül kóstolják meg a tojáslikőrpuncsot. Ha jó kis étterembe és stájer ízekre vágyik valaki, annak a Glockenspielplatz-on (Harangjáték téren) található zegzugos kis éttermet ajánlom. Egypár forraltboros házikón kell átvágni a bejárathoz. Istenien főznek, többek között az alábbi pikáns vadragut is ott ettük.


Grazot Ausztria kulináris fővárosának is szokták nevezni, méghozzá azért, mert nemcsak a stájer konyha, hanem az egész világ remekeit végigkóstolhatjuk. A tradicionális osztrák helyek nagyon hamar megtelnek (és nemcsak az adventi időszakban), de van bőven alternatíva. az alábbi görög étterem (Dionysos) többek között mennyei ételekkel vár a belvárosban. A görög tulaj és személyzet pedig még autentikussá is teszik. Ha valaki olcsóbban szeretné a vacsoráját elfogyasztani, akkor pedig az egyetemi negyedet ajánlom, aminek szintén megvan a maga hangulata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése