2014. március 12., szerda

Félbarna gyökérkenyér


Trollanyunál láttam a pain paillasse, azaz a svájci gyökérkenyér receptet, ami egy egyszerű dagasztás nélküli kenyeret jelent némi csavarral. Nagyon finom lett. Én magokat nem kevertem bele, mert éppen nem voltak itthon, viszont kevertem hozzá némi olívaolajat, amitől különleges ízt és illatot kapott a kenyérkém.


Hozzávalók:
250 g teljes kiőrlésű liszt
250 g "sima" fehérliszt
4 dl langyos víz
egy löttyintés (kb 3 evőkanál) extra szűz olívaolaj
1 csomag (7 gramm) szárított élesztő
12 gramm só


A liszteket egy nagy dagasztótálban elkeverjük a sóval és a szárított élesztővel. Hozzáöntjük a langyos vizet és az olívát és fakanállal összekeverjük. Nem kell dagasztani, csak alaposan összekeverni. Lefedjük a tálat és békén hagyjuk kb. 14 óra hosszat, én este kevertem be a tésztát, és másnap délután sütöttem meg. Alaposan belisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát, nem kell megijedni, nagyon ragacsos lesz, téglalapot formálunk belőle és behajtogatjuk mindkét oldalról, majd alulról és felülről. Hosszúkás bagettszerű formára húzogatjuk a tésztát, majd kettéosztjuk és még egy kicsit húzogatjuk, majd többször megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket amikor elérték a kívánt formát és még 1 órát kelsztjük. A sütőt előmelegítjük 210 fokosra, forró vizet teszünk egy hőálló edényben a sütő aljába, és így sütjük 10 percig, majd levesszük a hőfokot 190 fokra és még kb. 20 percet sütjük.

Nagyon egyszerű kis recept, első házi kenyérpróbálkozásnak is ajánlom.

5 megjegyzés:

  1. Mint a nagy könyvben! Tökéletes! Vittem is a receptjét! Nagyon szeretem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, nálunk is nagy sikert aratott.

      Törlés
  2. Gyönyörű lett, örülök, hogy kipróbáltad:) Az olíva olaj tényleg jó ötlet, legközelebb kipróbálom, nálam általában hétvégén készülé ez a kenyér:)

    VálaszTörlés
  3. szia,

    szeretném elkérni az e-mail címed, megtennéd, hogy elküldöd nekem az l.hornyak@foodpanda.com email címe?

    köszönöm
    lilla

    VálaszTörlés